Vervolging voor uitlatingen op Facebook blijft een lastige zaak voor justitie

Foto: Facebook Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft ICC

Het Openbaar Ministerie gaat de man die vorig jaar september een Facebookpagina maakte met de foto van ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun en de oproep om Poelenburg te ontdoen van ‘vieze smerige besmette stinkratten’ niet vervolgen.

Er was aangifte gedaan door het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek Waterland, maar dat had Ilgun zelf moeten doen om tot een aanklacht van ‘belediging met een discriminatoir aspect’ te kunnen komen. Het bureau deed aangifte wegens discriminatie, het aanzetten tot haat en oproepen tot geweld en volgens het OM was er wel degelijk sprake van belediging en discriminatie, maar kan het daar nu niets mee. Voor groepsbelediging zou onvoldoende bewijs zijn en een vervolging wegens het aanzetten tot haat zou waarschijnlijk leiden tot vrijspraak, aldus justitie.

Duizenden steunbetuigingen

De pagina van Maar Ten kreeg duizenden steunbetuigingen voor hij na ingrijpen van de politie van het net verdween. De maker liet daarbij weten ‘geen kwade bedoelingen’ in de zin te hebben gehad. Ilgun was op dat moment het doelwit van nationale verontwaardiging wegens zijn rol bij de onrust rond winkelcentrum de Bloemkorf in Poelenburg.

Ilgun wordt voor de hem verweten feiten – opruiing, belediging van het openbaar gezag en smaadschrift – ook niet vervolgd, omdat hij inmiddels publiekelijk zijn verontschuldigingen heeft aangeboden. Hij zou nu overwegen om alsnog aangifte te doen tegen ‘Maar Ten’.

Facebookpagina’s of -berichten zijn wel vaker aanleiding voor strafrechtelijk onderzoek en ook voor veroordelingen. Dat ondervond ook een Zaankanter die het niet eens was met de komst van een multicultureel centrum met een gebedsruimte/moskee in zijn woonplaats Assendelft. Hij plaatste de tekst ‘Ok mensen de oven staat aan. Kom maar met de eerste…!’ onder een bericht daarover. De meervoudige kamer van de rechtbank in Haarlem noemde dat ‘uiterst smakeloos’, maar achtte niet bewezen dat de verdachte lezers van zijn bericht willens en wetens had aangespoord tot gewelddadig optreden tegen een groep mensen, te weten moslims, wegens hun godsdienst.

Hoog oplopende emoties

De uitlating van de man volgde op berichten als ‘Abfuhren’, ‘Zullen we een varkensfokkerij er naast beginnen?’, ‘Gas aansluiten op dat hok’, ‘Begin er dan maar ‘n treinstation naast ken je ze gelijk afvoeren’ en een afbeelding van een brandende moskee met daarbij de reactie: ‘En branden maar’. Dat de komst van een islamitische instelling in Saendelft en omgeving tot een verhit publiek debat leidde, konden de drie rechters zich blijkens het vonnis wel voorstellen: ‘De rechtbank acht het aannemelijk dat dit onderwerp een hoop stof heeft doen opwaaien en dat de gemoederen daarbij hoog zijn opgelopen,’ staat daarin.

Echter: ‘Hoewel de uitlating van verdachte is gedaan binnen de context van het publieke debat, waarin veel gewicht toekomt aan de vrijheid van meningsuiting en ruimte moet zijn voor ook ongezouten en ongepaste meningen, is de rechtbank van oordeel dat deze uitlating onnodig grievend is. De uitlating van verdachte, een verwensing ten aanzien van moslims die verwijst naar de gruwelijke gebeurtenissen ten aanzien van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, druist in tegen de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat en valt op geen enkele wijze te rechtvaardigen binnen de context van het publieke debat.’

Schuldig aan groepsbelediging

De geboren Italiaan had volgens de rechtbank ‘willens en wetens moslims beledigd, dan wel bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat zijn uitlatingen een negatief beeld over moslims zouden oproepen’ en verklaarde hem daarom schuldig aan groepsbelediging, in juridische terminologie ‘het zich in het openbaar bij geschrift opzettelijk beledigend uitlaten over een groep mensen wegens hun godsdienst’.

Het leverde hem een boete van 350 euro waarvan 150 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een strafblad op. Ook de auteurs van ‘Abfuhren’, ‘Gas aansluiten op dat hok’ en ‘Begin er dan maar ‘n treinstation naast ken je ze gelijk afvoeren’ en ‘Zullen we een varkensfokkerij er naast beginnen?’ kregen dezelfde straf aan de broek.

Stand van zaken

Van de bouw van een multicultureel centrum met een gebedsruimte/moskee in Saendelft is overigens al enige tijd niets meer vernomen. De Facebookpagina van de Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft ICC, de drijvende krachten achter het idee, is al sinds eind juni 2015 inactief. Op de pagina ICC/Moskee te Assendelft is in maart nog een oproep gezet om geld voor de bouw te doneren. ICC Arrahma zegt druk bezig te zijn met de inzameling van fondsen voor de gedroomde moskee in Assendelft.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen