Geen vervolging van ’treitervlogger’ uit Poelenburg

Ismail Ilgun zal onder meer snel een excuusvlog moeten maken.
Ismail Ilgun zal onder meer snel een excuusvlog moeten maken.
Foto: Pixabay

Het Openbaar Ministerie riep vandaag ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun ter verantwoording. De 20-jarige inwoner van Poelenburg werd opruiing, belediging van het openbaar gezag en smaadschrift (het opzettelijk aantasten de eer of goede naam van een andere persoon) verweten. Er komt geen vervolging – maar wel onder voorwaarden.

Vorig jaar zomer stond Zaanstad door Ilgun in het middelpunt van de belangstelling, en het was geen promotie. Vandaag nam de vlogger verantwoordelijkheid voor zijn gedrag van vorig jaar en zei daar spijt van te hebben. Dat is niet voor het eerst. Het OM vindt het belangrijk dat die spijt nu door hemzelf wordt overgebracht aan de mensen die vorig jaar door hem zijn gekwetst en getroffen. Daarom legde het hem een alternatieve afdoening op met voorwaarden.

Eén van deze voorwaarden is dat hij excuusgesprekken gaat voeren. Daarnaast eist het OM dat hij een excuusvlog maakt voor de bewoners van Poelenburg. Ook zal hij een soortgelijke filmopname moeten maken voor de politie en heeft hij afstand moeten doen van in beslag genomen goederen. Als Ilgun aan al deze voorwaarden heeft voldaan voor september dit jaar, dan sluit het OM de zaak tegen hem.

Winkelcentrum

Een deel van Poelenburg had vorig jaar juli te maken met overlast van een grote groep jongeren die zich voornamelijk rondom winkelcentrum De Bloemkorf ophield. De groep veroorzaakte geluidsoverlast, intimideerde bezoekers, viel mensen lastig en beledigde en bedreigde het winkelende publiek. In september keerde de groep jongeren zich ook tegen de politie. Die werd bekogeld met stenen en uitgejoeld. Deze onrust en overlast werd gefilmd en via vlogs op YouTube geplaatst.

Ilgun werd in september aangehouden, zat een aantal dagen vast en zijn camera en apparatuur zijn in beslag in genomen. Drie van zijn vrienden werden ook opgepakt. Alle verdachten kregen een gebiedsverbod voor de omgeving van het winkelcentrum en daarna werd het weer rustiger.

Positieve weg

Het OM heeft nu besloten om ‘de positieve weg die de vlogger inmiddels is ingeslagen‘ te benadrukken. ‘Zijn bekendheid zet hij al enige tijd op een goede manier in voor de maatschappij. Zo maakt hij vlogs over achterstandswijken die hij op een positieve manier in beeld probeert te brengen.’

Met de andere betrokken mannen voert de officier van justitie op korte termijn ook gesprekken over de afdoening van hun zaak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen