Turkse vereniging Anadolu Camii komt dit jaar met nieuwbouwplan

Foto: Google Street View

Het gebouw van de Turkse vereniging Anadolu Camii aan het Ranonkelplein in Krommenie wordt volgend jaar gesloopt als de gemeente groen licht geeft voor nieuwbouw.

De voormalige openbare kleuterschool Een Twee Hupsakee is al jarenlang in gebruik bij de vereniging en het gebouw is op: het is onveilig, de stook- en onderhoudskosten zijn enorm en de ruimtes zijn niet toegesneden op het intensieve verenigingsleven dat zich daar afspeelt, met onder meer bijlessen voor kinderen, sportactiviteiten, bijeenkomsten van vrouwen en iftarmaaltijden. En daarnaast zijn er nog de gebedsdiensten.

Geen moskee

De nieuwbouw wordt geen moskee, maar net als nu een verenigingsgebouw met een gebedsruimte. Het pand van twee verdiepingen moet volgens de eisen van de gemeente minimaal 29 parkeerplaatsen krijgen, maar dat zal tijdens het vrijdaggebed niet voldoende zijn. Er is nog overleg met de gemeente om dat probleem op te lossen.

Dit jaar bouwaanvraag

Anadolu Camii hoopt nog dit jaar een bouwaanvraag in te dienen voor een gebouw zonder minaret maar met een grote lichtkoepel voor de gebedsruimte, met alleen islamitische accenten in de glas-in-lood ramen. Om de periode tussen de sloop en de ingebruikname van het nieuwe pand te overbruggen wordt nog vervangende ruimte gezocht.

120 leden

De bouw van het nieuwe verenigingsgebouw wordt bekostigd door de 120 leden, die al tien jaar activiteiten organiseren om daarvoor geld bijeen te brengen, zoals braderieën. Het tekort wordt geleend bij de bank.

Wie de ontwikkelingen wil volgen maar de Turkse taal niet machtig is, heeft niets aan de Facebookpagina van Anadolu Camii: daar staat nauwelijks  Nederlands op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen