PvdA wil meer sociale huur; nog te bouwen huurhuizen al verhandeld

Foto: Facebook / Inverdan

De PvdA roept het college van Zaanstad vanavond in een motie op om met de ontwikkelaar van het project De Heldin – De Stelling en de Zaanse corporaties te komen tot de afspraak dat de goedkope huurwoningen uit het project worden overgenomen door een woningbouwcorporatie.

Het ontwerpbestemmingsplan De Heldin – De Stelling geeft aan dat daarin 400 huurappartementen worden gerealiseerd in het goedkope, middeldure en duurdere segment. Die worden straks allemaal op de vrije markt aangeboden, waardoor volgens de PvdA de huur eenvoudig met grote bedragen kan worden verhoogd. Een toevoeging aan de sociale woningvoorraad zou dat voorkomen.

Bijna 230 huurhuizen van eigenaar verwisseld

Juist vandaag werd echter ook bekend dat ontwikkelaars Stebru en Impact Vastgoed 228 nog niet gebouwde huurappartementen aan het Mahoniehout in Zaandam hebben verkocht aan Altera Vastgoed. In de berichten is sprake van het complex Zaanse Helden (met op Twitter onderstaande illustratie van de Vrodest-locatie), maar die bestaat uitsluitend in de wereld van de drie betrokken partijen. We weten dus niet zeker om welke appartementen het gaat.

Het gaat om ‘drie appartementengebouwen op een inpandige parkeergarage’, waarbij ‘op het dek tussen de woontorens een daktuin wordt aangelegd’. De appartementen zijn 63 tot 84 vierkante meter groot, beschikken over twee of drie kamers en zijn alle voorzien van een ruim terras of balkon. ‘Alle appartementen zullen door Altera Vastgoed in de vrije sector huur worden aangeboden,’ staat op de website van de koper.

Top 15 project

Het project De Zaanse Helden is binnen de gemeente Zaanstad een top 15 project en maakt onderdeel uit van de Zaanse Prioriteitenlijst Woningbouw,’ staat daar ook nog. De Heldin – De Stelling staan ook op die lijst. De 228 woningen van Altera zijn gasloos en (…) op de daken van de appartementengebouwen worden zonnepanelen aangelegd,’ meldt Altera verder. Een verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

Kijken naar de toekomst

De motie van de PvdA lijkt in dit licht bezien mosterd na de maaltijd. De fractie vraagt het college ook om ‘bij toekomstige projecten vooraf rekening te houden’ met de gewenste samenwerking met woningcorporaties, ‘en zodoende woningen voor de langere termijn betaalbaar te houden’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen