Pleidooi van Sjoerd Soeters voor bouwen in het groen: ‘Onvermijdelijk’

Foto: Pixabay

Onze ‘stadsarchitect’ Sjoerd Soeters hield vanmorgen op BNR Radio een pleidooi voor bouwen in het weiland, in elk geval in de regio Amsterdam. We ontkomen er niet aan, aldus de bedenker van de nieuwe Zaanse architectuur. En moeten dus een ‘dapper besluit’ durven nemen.

De Tweede Kamer praat vandaag over de woningbouwopgave in het land en daarom werd Soeters gevraagd daar zijn licht over te laten schijnen. Extreem hoog de lucht in – meer dan 70 meter – is volgens hem niet de oplossing. Bij 50 tot 70 meter wordt het maximale voordeel uit hoogbouw gehaald.

Onrendabel

Het bouwen van wolkenkrabbers van meer dan 22 etages is te duur, zei Soeters. Er is dan meer ruimte nodig voor technische installaties en die gaat af van de oppervlakte die beschikbaar is om te wonen, zodat de bouw minder rendabel wordt. ‘En dat is zeker geen optie voor de lagere en middeninkomens,’ aldus de architect.

Huisje-boompje-beestje

Bovendien willen gezinnen met kinderen helemaal niet in dergelijke complexen wonen, vervolgde hij. Die willen huisje-boompje-beestje en dan ontkom je niet aan bouwen in het groen. Om alle woningen te realiseren waar behoefte aan is, is verdichting in bestaande kernen en de herontwikkeling van bedrijventerreinen en oude fabrieken simpelweg niet genoeg.

Kelders

Wonen in kelders is voor Soeters evenmin een alternatief, want waar komt dan het licht vandaan? Het Bouwbesluit stelt daar eisen aan. ‘Het is onwenselijk om weer in kelders te gaan wonen, tenzij de ruimte er omheen ook verlaagd wordt. In bergachtig gebied kan er best wat worden uitgraven, maar in Nederland sta je al snel met de voeten in het water. Het is de duurste oplossing voor de minst aantrekkelijke ruimte.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen