Penning in ere hersteld om waardering voor Sjoerd Soeters te tonen

Foto: Architectenweb

Architect Sjoerd Soeters (70) heeft gisteravond de Erepenning van Zaanstad ontvangen. Soeters kreeg de onderscheiding voor zijn ‘uitzonderlijke verdiensten voor de ontwikkeling van de stad’.

Als architect van het nieuwe stadhuis en supervisor van het programma Inverdan drukte hij de afgelopen vijftien jaar een stempel op de vernieuwing van het stadshart van Zaandam. De Erepenning der gemeente Zaanstad kan burgemeester en wethouders worden toegekend aan personen, bedrijven of instellingen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente.

In het geval van Soeters is daarvan absoluut sprake, aldus het college in de toelichting op het besluit. ‘Soeters heeft Zaanstad voor altijd op de kaart gezet, nationaal en internationaal. Wat bijzonder is aan Soeters’ inzet en energie, is dat hij (of het nou gaat om een aanpassing van groot formaat of kleine aanpassingen in de ruimte) – indien nodig – zijn potlood trekt en initiatiefnemers/architecten op weg helpt. Om een voorbeeld te noemen: kopers van een zelfbouwkavel die nog nooit een huis hebben gebouwd, wijst hij op het licht, of het uitzicht waar ze geen rekening mee hebben gehouden. Na al die jaren stuurt hij nog steeds op blijvende kwaliteit, zonder de functie uit het oog te verliezen. Plannen worden altijd beter. Hij is zeer benaderbaar en toegankelijk. Ook schroomt hij niet om het gesprek aan te gaan met tegenstanders van de plannen van Inverdan. Hij entameert ontwikkelingen waar hij kansen ziet, benadert en zet actief in op zijn netwerk, haalt investeerders naar ons centrum en is een groot promotor van onze stad.’

Traditie in ere herstellen

Met de uitreiking van de Erepenning aan Soeters wil het college een traditie in ere herstellen. Die is lange tijd niet meer uitgereikt, maar vormt volgens het college ‘een goede aanvulling op het huidige erkenningsbeleid’. Het lokale decoratiebeleid diende jarenlang vooral om sportkampioenen en helden te eren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen