De politieke strijd om de Westzijde is nog niet gestreden

12 apr 2018, 12:37 Actueel
westzijde
Google Street View

GroenLinks, de PvdA, de SP, Rosa en D66 zijn niet bereid om zich zonder slag of stoot neer te leggen bij het feit dat het college weigert om de motie uit te voeren die van de hele Westzijde tussen de Gedempte Gracht en de Vincent van Goghweg een 30-kilometerzone maakt.

In de motie wordt het college opgedragen opgedragen die maatregel uit te voeren - of in ieder geval tot aan ‘het heringerichte stuk tot aan het Papenpad’- maar de wethouder ligt dwars: volgens Addy Verschuren wordt de weg er dan alleen maar onveiliger op voor fietsers en voetgangers. Daar willen de fracties nadere tekst en uitleg over.

Onderzoek?

Is er een onderzoek beschikbaar dat het instellen van een 30-kilometerzone op de Westzijde afraadt of dat het standpunt van de wethouder onderbouwt, zo willen ze weten. Zij er deskundige organisaties als de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, kennisplatform Crow of onafhankelijke verkeerskundigen bij deze keuze geraadpleegd? Zo ja, wat hebben die dan aangegeven?

[embed][/embed]

Een van de wel geraadpleegde partijen was busvervoerder Connexxion , die het uitvoeren van de motie ‘niet acceptabel’ noemde. Tegen een 30-kilometerzone voor het stuk tussen het Ruijterveer en de Klokbaai was kennelijk geen bezwaar, dus zou de weg om Connexxion te gerieven dan niet op eenzelfde manier tot aan het Papenpad kunnen worden ingericht?

Verwarring

De ‘verwarring voor de weggebruiker’ die Verschuren wenst te voorkomen op de Westzijde wordt volgens de kritische partijen juist bevorderd door een variatie aan weginrichtingen en maximumsnelheden. En waar is dat mogelijk negatieve advies van de politie en hulpdiensten over een langere 30-kilometerzone op gebaseerd?

[embed][/embed]

Mochten er zorgen bestaan over de handhaving van de lagere maximumsnelheid, dan moet de politie gewoon worden opgedragen om controles uit te voeren, schrijven Hopende op een snelle reactie op onze vragen, namens de fracties van: Paul Laport, Songul Mutluer, Roland van Braam, Ruud Pauw en Jan de Vries.

Lokale aansturing politie

Al in 2013 zei de verantwoordelijke minister immers dat het lokale gezag beslist over de lokale prioriteitstelling: ‘Als het lokale gezag aanleiding ziet om te handhaven in 30-kilometerzones, dan kan het daartoe de politie inzetten.’ En dat kan in hun visie niet anders betekenen dan dat burgemeester en wethouders bevoegd zijn om de politie op te dragen te handhaven.