Alle plekken Nationale Dodenherdenking al vergeven

Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn al vergeven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte gisteren bekend dat mensen dit jaar vooraf een plek moeten reserveren voor de herdenking komende zaterdag. Rond 19:30 uur was de voorraad op.

Zonder reservering kan de jaarlijkse herdenking op de Dam niet worden bijgewoond. Er gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen door de kans op spontane protestacties of verstoringen. Eén van de maatregelen is een vastgesteld maximum van 10.000 mensen op het plein, waar dit doorgaans naar schatting 20.000 mensen zijn. De keuze om met reserveringen te werken is gemaakt om mensen die het belangrijk vinden om aanwezig te zijn zo goed mogelijk te faciliteren, liet de woordvoerster eerder weten. Bij aankomst op de Dam wordt de reservering gescand.

Gespannen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zegt ‘een beetje gespannen’ te zijn voor de herdenking. De activist Frank van der Linde, die tijdens de ceremonie met borden wilde demonstreren tegen PVV’er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zei bij Nieuwsuur dat hij tijdens de herdenking op de Dam zal zijn. De gemeente had hem een alternatieve demonstratieplek aangewezen op de Singel, wat Van der Linde ziet als een inbreuk op het demonstratierecht. Hij is van plan om tijdens de kranslegging door Bosma hem zijn rug toe te keren.

‘Er geldt geen omkeerverbod. Het is niet te voorkomen en er is weinig aan te doen als het gebeurt. Ik hoop dat activist de waardigheid van het moment en ritueel zal respecteren,’aldus Halsema. Ze zegt niet bezorgd te zijn vanwege aangekondigde demonstraties, maar vooral over een mogelijk onaangekondigd protest ‘op een breekbaar moment’. Daarbij doelt ze op de twee minuten stilte. ‘Die stilte is van grote betekenis.’ Dit is het programma in Zaanstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen