Hilko nieuwe woonwijk met 24 procent sociale huur

Foto: Gemeente Zaanstad

Waar ooit zeepfabriek Hilko en verffabriek Evert Koning actief waren komt een nieuwe wijk met 116 woningen. De gemeente, woningcorporatie Rochdale en gebiedsontwikkelaar AM hebben hun handtekening gezet onder de anterieure overeenkomst, het startsein voor het project in Zaandam.

Vanwege de cultuurhistorische waarde zullen de zeepziederij, het kantoor en de oude schoorsteen van de voormalige zeepfabriek behouden blijven. Wethouder Wessel Breunesse spreekt van ‘een groene plek aan de Zaan, waar buren en buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten.’ De nieuwe wijk Hilko is onderdeel van de Kogerveldwijk en de transformatie van de Boerejonkerbuurt. Van de geplande woningen wordt 24 procent sociale huur, zestien procent betaalbare koop en 60 procent vrije sector (huur en koop). Voor de totale gebiedsontwikkeling Boerejonkerbuurt is de verdeling van het woonprogramma inclusief Hilko 45 procent sociale huur en 35 procent middenkoop en -huur.

Bij de transformatie van de Kogerveldwijk wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Alle nieuwe woningen wekken straks energie op voor eigen gebruik en de hele wijk is in de toekomst klimaatadaptief. Dat betekent dat wateroverlast en hittestress zo veel als mogelijk wordt voorkomen.

Ook is duurzame mobiliteit met deelauto’s, -(bak)fietsen en -scooters een belangrijk onderdeel van het plan. ‘Hilko wordt een leuke, gevarieerde wijk, gebouwd met behoud van karakteristieke elementen die herinneren aan het Zaandam van weleer,’ zegt Eric Nagengast, directeur Vastgoed bij Rochdale. Adjunct directeur Tamar Steenbergen van AM Noordwest vindt het ‘mooi om te zien dat we nu na een periode van plannen maken het gebied concreet een nieuwe invulling kunnen gaan geven’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen