Ruim elf miljoen voor vijf Zaanse woningbouwprojecten

Het project Timbr.
Het project Timbr.
Foto: De Architekten Cie

De woningbouw projecten Mauritsstraat 4 – 10, Houthavenkade, Timbr en Paltrok in Zaandam en het Centrumplan Westerkoog krijgen geld van het Rijk uit de Startbouwimpuls, waarvan ruim elf miljoen euro bestemd is voor Zaanstad. Deze projecten moeten in 2024 of 2025 starten en met een aantal is hier al een begin gemaakt.

Er waren landelijk meer dan 2000 projecten aangedragen door bijna 250 gemeente, waarna het Rijk de criteria aangescherpte. De Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die planologisch in een vergevorderd stadium zijn, maar die vanwege de veranderde economische omstandigheden in de ijskast dreigen te verdwijnen omdat de business case niet meer rond te breien is. Door onder meer de gestegen rente, gestegen bouwkosten en toegenomen bevolkingsgroei wordt het steeds moeilijker om nieuwe woningen te bouwen.

‘Alleen als alle partijen een stapje extra zetten, kunnen we de bouwproductie op gang houden,’ aldus het ministerie van Volkshuisvesting. Minister Hugo de Jonge had 300 miljoen euro te verdelen over 367 projecten bij 145 gemeenten. In Zaanstad gaat het in totaal om 1293 woningen, waarvan 895 betaalbaar voor lage- en middeninkomens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen