Officieel startschot bouw woningen Houthavenkade

Foto: Ten Brinke

De bouw van het project Houthavenkade in Zaandam is begonnen. De ceremoniële eerste paal is geslagen en de contouren van het eerste bouwblok zullen de komende tijd zichtbaar worden. Het bedrijventerrein aan de Houthavenkade maakt plaats voor een duurzame woonwijk met 710 huurappartementen.

Binnen het project is speciale aandacht voor de Zaanse starter. De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Parkeren kan onder de daktuinen, zodat in het hele project geen auto zichtbaar zal zijn. Tijdens de zomervakantie zijn al veel heipalen geslagen en binnenkort begint de bouw van het eerste blok. De oplevering van het gehele project is naar verwachting medio 2026.

Vlnr Johan Körner van Porten Development, wethouder René Tuijn en Albert ten Brinke van Ten Brinke.

Wethouder René Tuijn kijkt uit naar de komst van deze nieuwe buurt: ‘Deze woonwijk ligt heel centraal en vormt een veel mooiere entree naar het centrum. En met ruim 700 extra huurwoningen op deze locatie biedt het een enorme kans in de strijd tegen de woningnood, zeker voor Zaanse starters,’ zegt hij.

Havenhistorie

Het project is geïnspireerd op de havenhistorie van Zaandam. ‘Het wordt een ontmoetingsplek, met een insteekhaven voor passanten, grenzend aan horeca. Daarnaast komen er in de wijk een waterplein en gemeenschappelijke groene daktuinen.’

Gemeleerd aanbod

Porten Houthavenkade, een samenwerking tussen Porten Development en Ten Brinke, heeft het hele project voor de start van de bouw verkocht aan diverse beleggers, waaronder Bouwinvest en Rochdale. Ten Brinke Bouw realiseert een variatie aan woningen: sociale, midden- en vrijesectorhuur en zorgwoningen. ‘Uiteindelijk hebben we nu dit mooie moment bereikt. Terugkijkend op het gehele ontwikkelproces kunnen we vaststellen dat we samen met de gemeente doelgericht hebben kunnen samenwerken richting deze mijlpaal, het is snel gegaan’, zegt Leo Versteeg – Ten Brinke.

Duurzaam

Directeur Johan Körner van Porten Development ziet het door Van Aken CAE ontworpen project als ‘een aansprekend tijdloos ontwerp refererend aan het industriële erfgoed van de Zaanse Schans aan de ene kant en de Zaanse huisjes en straatjes aan de andere kant’. ‘Zo is een hoogwaardige woonomgeving aan het water ontstaan die voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid.Tijdens de jaren van ontwerpen en ontwikkelen is de samenwerking met de gemeente en de beleggers vanaf het begin zeer coöperatief en creatief geweest.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen