Projecten Jonker Juffer en Paltrok naar volgende fase

Een impressie van woongebouw Jonker Juffer.
Een impressie van woongebouw Jonker Juffer.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het college heeft de bestemmingsplannen voor de wooncomplexen Jonker Juffer en Paltrok in de Boerejonkerbuurt in de Kogerveldwijk afgerond. In beide gebieden is veel aandacht voor een groene omgeving en klimaatadaptatie, volgens wethouder Wessel Breunesse.

Tussen de Scholtenstraat, Jufferstraat, Jonkerplantsoen en het Aldi-filiaal komen in Jonker Juffer 90 sociale huurwoningen en maximaal veertien koopwoningen. De buurt wordt toekomst- en klimaatbestendig. Door hemelwater in het project vast te houden  wordt hittestress voorkomen en extreme neerslag en droogte bestreden. Jonker Juffer wordt ‘een gezond, aantrekkelijk en toekomstbestendig gebouw waarin de natuur een volwaardige plek in het ontwerp krijgt,’ aldus het college.

Zorgwoningen

Er komen groene daktuinen en geveltuinen en de nieuwbouw voldoet aan de basisveiligheidniveau’s klimaatbestendige nieuwbouw van de Metropoolregio Amsterdam. Er  komt er een mooie groenstrook met wandel- en fietspad tussen de nieuwbouw en Aldi. De helft van de sociale huurwoningen is bestemd voor ouderen met een zorgvraag, in samenwerking met de Mennistenerf Pennemes Combinatie. De koopwoningen zijn gericht op gezinnen. Er komen ook maatschappelijke voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk en een buurthuiskamer.

Paltrok

Op de hoek van de Scholtenstraat en de Paltrokstraat waar de bedrijven Holleman en Schoen staan komen volgens het nieuwe bestemmingsplan appartementen. Het project van Blue Banner bestaat uit circa 73 sociale huurwoningen, 25 woningen voor Betaalbare Koopwoningen Zaanstad en 73 huurwoningen in de vrije sector. De resterende woningen worden als koop en/of huur aangeboden.

Daktuin

Doordat parkeren grotendeels binnen de gebouwen gebeurt, ontstaat er ruimte voor een gemeenschappelijke daktuin, waar de bewoners van de zon en natuur kunnen genieten en elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast komt er rondom de gebouwen groen. Dit zorgt ervoor dat de bewoners meer privacy krijgen, de buurt een groene uitstraling krijgt en regenwater kan worden opgevangen. Dat sluit goed aan bij het Zaanse beleid voor  klimaatadaptatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen