Ook regio gemobiliseerd voor betere leefbaarheid in Noord

26 okt 2023, 13:40 Actueel
screenshot 20231026 125704
Een 'grote groep verontruste bewoners van Zaanstad Noord en ondernemersorganisaties uit heel Zaanstad en omgeving' heeft de besturen van de provincie en van regiogemeenten laten weten dat lapmiddelen niet gaan werken om de leefbaarheid langs de N203 in Zaanstad Noord te verbeteren. Ook niet als die 'robuust' zijn . De enige oplossing is Unesco en de Stelling van Amsterdam negeren en aan het ontbrekende stuk snelweg gaan werken.
De ondertekenaars van de noodkreet vinden de gerzondheid van meer dan 2500 schoolkinderen die dagelijks lessen volgen langs de N203 belangrijker dan een status van Werelderfgoed. Zij legden eerder al drie wensen op tafel die meteen enige verlichting zouden brengen, maar alleen de invoering van venstertijden voor doorgaand autoverkeer in de ochtend- en avondspits in Assendelft om zo het sluipverkeer van en naar de A8 uit het dorp te weren is een gemeentelijke aangelegenheid. De provincie beslist over het verlagen van de maximumsnelheid op een deel van de N203, de N246 en de A8 en het omleiden van het doorgaande vrachtverkeer dat niet in Zaanstad Noord moet zijn.
De doorgaande route over de Communicatieweg en de N203 zou voor trucks op slot moeten gaan.

Elf miljoen

De provincie zette in 2019 elf miljoen euro apart voor het verbeteren van de leefbaarheid langs de N203 in Krommenie en Assendelft, maar vier jaar later is er alleen een enquête onder bewoners geweest. Die leverde een ontwerp voor de herinrichting van het stationsgebied op en een zestien punten tellend maatregelenplan, waarbij 'de meeste voorgestelde maatregelen geen enkel effect op de leefbaarheid in Zaanstad Noord sorteren. ' De stroperigheid is voor de briefschrijvers inmiddels onverteerbaar,

Dramaverbinding

Gezien alle woningabouwplannen in Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Heiloo, Castricum, Alkmaar, Bergen en Dijk en Waard hebben oolk deze gemeenten alle belang bij een goede verbinding tussen de A8 - A9 voor het forenzen- en vrachtverkeer. 'De snelweg tussen de A8 en de A9 loopt nu dwars door Krommenie (en de sluiproutes door Assendelft) en deze is vergelijkbaar met de snelweg A9 die ooit dwars door Badhoevedorp heeft gelopen en schreeuwt om een oplossing,' aldus de brief. En in ruimere kring begint dat ook te dagen. De organisatie Ondernemend Alkmaar heeft de verbindingsweg inmiddels bovenaan de prioriteitenlijst gezet en Friso de Zeeuw, voorzitter van het Economisch Forum Holland boven Amsterdam spreekt zelfs van een 'dramaverbinding'.
'