Nut en noodzaak van flexwoningen ontleed bij Babel

Ook dit zijn flexwoningen (in Breda).
Ook dit zijn flexwoningen (in Breda).
Foto: Wikimedia / G. Lanting

Flexwoningen kunnen uitkomst bieden voor starters, alleenstaanden, samengestelde gezinnen, jongeren en spoedzoekers die (snel) toegankelijke en betaalbare huisvesting zoeken. Maar niet iedereen is blij met deze woningen: het tijdelijke karakter wordt dikwijls als een nadeel ervaren. Babel houdt op woensdag 22 februari een avond over nut en noodzaak en laat inspirerende voorbeelden zien.

Naast spoedzoekers en vluchtelingen telt Zaanstad circa 3900 starters die veelal noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen. De avond in De Groote Weiver in Wormerveer begint om 20:00 uur met een film met korte interviews die Wendy van Wilgenburg maakte met woningzoekenden in Zaanstad. Onderzoeker André Buys  illustreert met feiten en cijfers hoe urgent is het dat ook in Zaanstad snel meer flexwoningen komen.

Een impressie van de woningen die Parteon bouwt aan de Noorderveenweg.

 

Architect Merijn de Jong constateert dat flexwoningen nu vaak negatieve reacties oproepen. Veel mensen denken dat een flexwoning hetzelfde is als een containerwoning en vinden die lelijk. Omwonenden zijn vaak tegen – zoals bij de bouw van deze woningen in Assendelft. De urgentie in tijden van woningnood maakt echter dat er geen keus is. Om de woningbouwopgave te versnellen zijn flexwoningen nodig. Die zien er ook steeds aantrekkelijker uit: de tijdelijke woningen kunnen volgens De Jong ‘de parels van de toekomst worden’ en hij illustreert dit met voorbeelden uit het verleden.

Zijn collega’s Jurgen van der Ploeg en Rob Wesselink geven beiden een presentatie met inspirerende voorbeelden, uitdagingen en kansen en gevolgen. Aansluitend is er een panelgesprek en kan het  publiek meepraten. De bijeenkomst van het Zaanse architectuurplatform wordt gemodereerd door Merijn de Jong en Monique Kwaak, manager vastgoed bij woningcorporatie Parteon. Aanmelden kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen