Corporaties gaan samen duizenden flexwoningen kopen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Woningcorporaties gaan gezamenlijk 8000 flexwoningen inkopen om te zorgen dat er snel extra huisvesting komt voor mensen die snel een huis nodig hebben. Brancheorganisatie Aedes is een speciaal inkooptraject gestart, waarbij een aantal producenten wordt geselecteerd dat ze op korte termijn kan leveren.

De corporaties kopen dan de woningen en regelen de plaatsing en verhuur, zoals Parteon ook al in Assendelft gaat doen. Volgens Aedes is dit soort woningen steeds vaker een oplossing voor bijvoorbeeld gescheiden mensen, Oekraïense vluchtelingen of statushouders. Maar ook andere woningzoekenden kunnen ermee geholpen zijn. Het initiatief om gezamenlijk in te kopen komt voort uit een aanbod dat de corporaties eerder dit jaar deden aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting om binnen een jaar een grote voorraad tijdelijke woningen neer te zetten voor zogenoemde spoedzoekers.

Locaties vinden problematisch

Dat aanbod ging om in totaal 10.000 woningen. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft 2000 verplaatsbare woningen ingekocht die corporaties zullen gaan overnemen. Het vinden van tijdelijke woningen is al langer erg lastig omdat er over de gehele linie een groot tekort aan huizen is. Dit jaar was het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel ook veelvuldig in het nieuws vanwege een tekort aan bedden, waardoor mensen soms op stoelen of in tenten moeten slapen.

Een groot probleem bij het aanmeldcentrum was dat vluchtelingen er niet weg konden wegens een gebrek aan huisvesting. Een groot probleem voor corporaties is het vinden van geschikte locaties, die geen verzet oproepen in de omgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen