Vijf volwassen platanen van de kap gered in Zaandam

Foto: Gemeente Zaanstad

De Groene Cirkel en Groen Zaans hebben ervoor gezorgd dat vijf volwwassen platanen aan de motorzaag zijn ontsnapt in Zaandam. De bomen stonden de bouw van de Catharinatoren in de weg en zijn gisteren verplaatst. Zelfs de NOS besteedde er aandacht aan.

De initiatiefnemers om de bomen te redden kregen van meer dan 100 gelijkgestemden geld om de bomen te redden en de gemeente deed daar nog een bedrag bij. De kosten van de operatie bedroegen 9500 euro, voor het verwijderen van de bestrating rondom de wortels, het snoeien van te brede takken, bodemverbetering op de nieuwe plek, het daadwerkelijke verplaatsen, een jaar nazorg en noodzakelijke verkeersmaatregelen en rijplaten.

Verschillende plekken

Oorspronkelijk zouden de bomen gekapt worden en zou de ontwikkelaar vervangende bomen moeten planten. Maar dankzij de crowdfunding blijven de bestaande bomen behouden voor de stad. Ze gingen naar verschillende plekken: drie staan nu achter het kantoor van Albert Heijn, één gaat naar de spoorbuurt en één gaat in depot, waar hij vertroeteld wordt tot hij later op de Dam kan worden geplaatst ter vervanging van een zieke plataan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen