Hoog, hoger, hoogst: groen licht voor Catharinatoren

Foto: Catharinatoren.nl

Komt ie er dan toch, de zestien verdiepingen hoge Catharinatoren met 103 appartementen en een maximale hoogte van 53 meter bij het station in Zaandam? Het college wil wel, en nu moet de raad er een oordeel over vellen. Bij de woningen horen 28 genummerde parkeerplaatsen op eigen terrein, die bewoners kunnen huren.

De woningen voor zowel starters en als senioren worden tussen 66 en 82 vierkante meter groot, met in de bovenste bouwlaag ruimere  appartementen met een gebruiksoppervlakte van 97 tot 118 vierkante meter. Het terrein tussen het spoor en de Provincialeweg waar de woontoren moet komen is van NS Vastgoed, ligt op dit moment braak en is tijdelijk in gebruik om te parkeren. In het gebied geldt een maximale bouwhoogte van 40 meter, maar als het om nieuwe huizen gaat wordt in Zaanstad alles uit de kast getrokken om die mogelijk te maken.

Van kantoren naar wonen

De eerste contacten over de plannen tussen NS Vastgoed en ontwikkelaar KPO dateren al uit 2011, toen de grondeigenaar en de gemeente er het kantoorpand Kaliningrad voor ogen hadden: een pand van rond 10.000 vierkante meter getekend door architectenbureau Venhoeven CS. Als gevolg van de kredietcrisis zag NS Vastgoed daar destijds vanaf. KPO en Zaanstad gingen al in 2012 in gesprek over de verandering van kantoor- naar woonbestemming en dat leidde tot een ontwerp van Liesbeth van de Pol van Dok Architecten dat door Zaanstad als beste werd beoordeeld.

Er was op dat moment nog geen sprake van een sociaal woningbouwprogramma en de ontwikkelaar ging uit van uitsluitend verhuur in de vrije sector. Het consortium bestaande uit KPO, Bot Bouwgroep en SPF Beheer dat de Catharinatoren moet gaan realiseren mag nu gaan bouwen zonder aan de vandaag de dag geldende voorwaarden voor nieuwbouwprojecten te voldoen: de destijds gemaakte afspraken over de prijsklasse blijken niet meer terug te draaien.

Doorstroming

Maar geen nood: ook aan middeldure en dure huurwoningen is behoefte in Zaanstad, schrijft het college aan de raad: ‘Het realiseren van deze huurwoningen bevordert de doorstroming op de woningmarkt, waardoor goedkopere woningen beschikbaar komen voor de inkomensgroepen die daarop zijn aangewezen.’ Omdat de Catharinatoren in de buurt van drukke wegen en het spoor komt te staan en binnen de geluidzone van het Amsterdamse industrieterrein Westpoort moet het gebouw minstens één geluidluwe gevel krijgen of  geluidluwe buitenruimten. Gekozen is voor het laatste: ‘Ter plaatse van de zuidgevel worden zodanige maatregelen getroffen dat sprake is van een geluidluwe buitenruimte. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een beglaasde balustrade/balkonscherm.’

Parkeren

Voor bewoners die geen parkeerplaats op het eigen terrein in de wacht hebben gesleept geldt dat zij worden uitgesloten van het parkeervergunningstelsel. Bezoekers kunnen parkeren in de Hermitage. Ook nu met de bouw van de Catharinatoren 32 openbare parkeerplaatsen komen te vervallen blijft de parkeerdruk volgens het college op een acceptabel niveau en hoeven er geen parkeerplaatsen gecompenseerd te worden. De 21 parkeerplaatsen die in de huidige situatie worden gebruikt door mensen die in het kantoorgebouw Icoon I werken blijven bestaan. Het bouwplan voorziet ook in 206 parkeerplekken in de fietsenstelling voor bewoners en 52 in de stalling voor bezoekers. Elke woning krijgt een berging die ook geschikt is voor het parkeren van fietsen.

Duurzaamheid

De Catharinatoren wordt gasloos en zo energieneutraal mogelijk gebouwd, met zonnepanelen op het dak, het opvangen van restwarmte en vloerverwarming. Voor de bouw moeten acht bomen wijken die ‘een onvoldoende conditie en geen cultuurhistorische waarde’ hebben en die in de nabije omgeving zullen moeten worden gecompenseerd. Stikstof gooit bij dit bouwplan geen roet in het eten: uit ecologisch onderzoek is gebleken dat de berekende stikstofdepositie 0,0 mol/ha/jaar is. Omwonenden hebben volgens het college overwegend positief gereageerd op het plan, hoewel op een informatieavond waarvoor op 260 adressen uitnodigingen waren verspreid slechts zo’n 20 geïnteresseerden afkwamen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen