Stappen naar vrijheid houden gelijke tred met vaccinaties

Foto: Abel F. Ros / Qapta.es / Creative Commons license

Echt grote stappen naar het normale leven komen pas als iedereen die gevaccineerd wíl worden tegen de zomer minimaal één prik heeft gehad. Nog vier maanden doorgaan op de huidige voet is echter niet vol te houden, gaf premier Mark Rutte gistervond toe. En dus gaan we daar met kabouterstapjes naar op weg. Geen versoepelingen nu nog, maar ‘correcties’.

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus en de druk op ziekenhuizen is eveneens nog te hoog. Maar het kabinet kijkt wel vooruit. Vanaf 31 maart is er wanneer de cijfers dat toelaten wellicht ruimte om de terrassen en winkels onder strikte voorwaarden open te stellen voor (een groter) publiek. Onder voorwaarden wordt er dan ook meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs  en het wetenschappelijk onderwijs. Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen. Alle huidige maatregelen blijven tot die datum van kracht, dus ook de avondklok en de reisbeperkingen. Dat laatste advies zelfs tot en met 15 april.

Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode daarna. Het kabinet doet een aantal kleine correcties op de al bestaande maatregelen. Vanaf dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen:

  • Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met twaalf jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.
  • Bij winkelen op afspraak mogen twee klanten per verdieping binnen zijn of één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlak, op anderhalve meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er 50 klanten tegelijk in de winkel zijn, als de zaak hiervoor groot genoeg is. Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.
  • Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten op anderhalve meter afstand van elkaar. Daarnaast mogen gemeenten sportactiviteiten organiseren op andere locaties.

Rijbewijzen

  • Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden gehouden. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren kunnen weer theorie-examen doen.
  • Voor reizigers uit landen buiten de Europese Unie geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Eerdere kleine aanpassingen

  • Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in.
  • Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen