Fors minder fietsen en brommers door Czaar Peterstraat

Foto: Google Street View

De overlast van vooral brommers in de Czaar Peterstraat in Zaandam is afgenomen nadat de weg onaantrekkelijker is gemaakt als doorgaande route. Het aantal fietsers is op werkdagen met circa 25 procent afgenomen en het aantal bromfietsen met zo’n 40 procent. Ook ligt de snelheid nu gemiddeld ietsje lager.

Er zijn verkeerstellingen uitgevoerd in de straat en op de Rozengracht en daarnaast is een mini-enquête gehouden waarbij bewoners van de Czaar Peterstraat naar hun ervaringen na afloop van de werkzaamheden is gevraagd. Naast herrie en te hard rijden was er regelmatig schade aan voertuigen zoals kapotte autospiegels en krassen, en daarop besloot de gemeente maatregelen te treffen. In de eerste helft van 2022 is de inrichting van de straat aangepast om hem (nog) minder aantrekkelijk te maken voor brom- en snorfietsers.

Enquête

Van de 80 woningen is van 28 adressen een enquêteformulier retour gegaan naar de gemeente – een respons van 35 procent. ‘Aangenomen mag worden dat de meest betrokken en/of kritische inwoners de enquête hebben ingevuld. Circa 32 procent van de bewoners die de enquête hebben ingevuld merkt een positief effect van de genomen maatregelen en een afname van het aantal weggebruikers,’ laat het college de raad nu weten. De overige deelnemers aan de enquête merken geen veranderingen op, ondnks de vermiderde drukte.

Klaar

Dat de snelheid niet beduidend lager is geworden noemt het college ‘jammer’, maar gezien de beperkte mogelijkheden en handhavingsmiddelen is ervoor gekozen om de huidige maatregelen niet verder aan te passen. ‘In woonerven zouden fietsers en bromfietsen hun snelheid moeten aanpassen aan de functie van het gebied. De ervaring leert dat de snelheid van maximaal vijftien kilometer per uur lastig door maatregelen is af te dwingen. Ook is deze snelheid, zowel technisch als juridisch lastig handhaafbaar. Zeker voor de fiets.’

Er staan nog wel verbeteringen op de planning. Na de bouwactiviteiten in de Vinkenstraat wordt daar de fietsroute verbeterd, maar voor de milieu-zone voor bromfietsen is nog geen tijdstip geprikt. Zaanstad is daarnaast van plan om deel te nemen aan de campagne Bezorg Veilig om de verkeersveiligheid te vergroten en overlast door bezorgdiensten tegen te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen