Scooterende maaltijdkoeriers lastig te beïnvloeden

Foto: Flickr / Shopblocks

Zaanstad gaat niet zoals Rotterdam gericht optreden tegen overlast veroorzakende bezorgers op scooters, omdat de onvang van het probleem in de twee steden onvergelijkbaar is. Maar het college is zich ervan bewust dat in bijvoorbeeld de Czaar Peterstraat, op de Zuiddijk en in de Klauwershoek bewoners er veel last van hebben.

Democratisch Zaanstad stelde schriftelijke vragen over de problematiek, die ernstiger is geworden nu mensen niet naar restaurants kunnen en de avondklok – die vanaf morgen om 22:00 uur ingaat – afhalen bemoeilijkt. DZ-raadslid Henk Terol vroeg met name naar gevaarlijk en onacceptabel rijgedrag in de Czaar Peterstraat, en de POV heeft daar nu nog fietspad De Slinger aan toegevoegd. Dat het college bekend is met de ervaren overlast door bezorgers op scooters blijkt uit het feit dat alle restauranteigenaren in het centrum van Zaandam er persoonlijk over benaderd zijn.

Per uur betalen helpt wél

Ook zijn organisaties zoals Uber Eats, Deliveroo en Thuisbezorgd door Zaanstad aangeschreven om ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid en is contact gelegd met organisaties zoals TeamAlert, dat trainingen aanbiedt voor maaltijdbezorgdiensten. ‘Uit de contacten met TeamAlert komt naar voren dat het lastig is om met training en instructie te sturen op verantwoord rijgedrag. De inspanningen hiertoe worden bemoeilijkt door een groot verloop onder maaltijdbezorgers,’ leerde het college. Wat wél helpt is bezorgers per uur in plaats van per afgewerkt adres te betalen, maar dat zit de verdiensten van de opdrachtgevers in de weg.

Minder ongelukken dan elders

Het goede nieuws is dat er in Zaanstad geen oververtegenwoordiging van verkeersongevallen onder maaltijdbezorgers wordt waargenomen door de gemeente en de politie. Ook is het aantal overlastmeldingen in Zaanstad in verhouding tot en ten opzichte van de grote steden beperkt, laat het college weten. Handhaving is na een zeer zichtbare actie in de Czaar Peterstraat daar een aantal keren onopvallend en onaangekondigd aanwezig geweest, maat heeft toen geen overtredingen geconstateerd.

Overbelaste BOA’s

‘Wij sluiten zeker niet uit dat de actie in deze straat of op een andere plek wordt herhaald. Wel wijzen wij erop dat de BOA’s de afgelopen periode – en nog steeds – vanwege de handhaving in het kader van de coronavirusbestrijding een zeer omvangrijk werkpakket uit te voeren hebben,’ aldus de antwoorden op de vragen van DZ. Ondertussen blijft er contact met de bezorgdiensten, de restaurants en cateraars, de Vervoerregio, de politie en TeamAlert over de overlast door maaltijdkoeriers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen