Ingrepen in Czaar Peterstraat tegen racende brommeraars

Foto: Google Street View

De gemeente wil de veiligheid en leefbaarheid van de Czaar Peterstraat vergroten door een aantal verkeersaanpassingen te doen. Zo komen er een aantal drempels tegen bromfietsers en worden de in- en uitgangen van de straat aangepast. Het werk is gepland in juni komend jaar.

Vanaf de Korte Hogendijk – het Rustenburg komt er een aanpassing van de bocht door de bosjes en de bebording aan te pakken, zodat de route richting de Rozegracht en de Vinkenstraat meer aandacht krijgt. De hoek Czarinastraat / Czaar Peterstraat wordt ook anders ingericht, waarbij het feit dat het hier een woonerf betreft nadrukkelijker onder de aandacht wordt gebracht. Dat gebeurt onder andere ook met bosjes, waardoor de route visueel minder aantrekkelijk wordt. Bij de aanpassingen wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid en het gebruik voor mensen met een beperking.

 

Er is al geruime tijd sprake van overlast door bromfietsers in de straat in de Russische Buurt. Eerder genomen maatregelen leverden onvoldoende winst op. Het verkeerskundig bureau Goudappel heeft nu advies uitgebracht om de verkeersoverlast te verminderen en deze aanbevelingen gaat Zaanstad uitvoeren. Zo wordt de straat minder aantrekkelijk gemaakt om snel doorheen te rijden. Het gaat in veel gevallen om racende maaltijdbezorgers die geluidsoverlast produceren en schade aan stilstaande auto’s veroorzaken.

Tegenstrijdige belangen

De gemeente moet rekening houden met verschillende en soms tegenstrijdige belangen, waarschuwt het college alvast om bezwaren vóór te zijn. De inrichting het het gebied stelt (technische) eisen, de ruimte is beperkt, er moet rekening worden gehouden met  mensen met een beperking, er is het risico van trillingsoverlast voor de funderingen bij het inpassen van de drempels en fietsers willen zo min mogelijk obstakels tegenkomen. In het Zaans Mobiliteitsplan is de Czaar Peterstraat opgenomen als doorgaande fietsroute.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen