Kerkbesturen zitten te springen om horeca als inkomstenbron

Eén van de Zaanse parels, de St. Odulphus in Assendelft.
Eén van de Zaanse parels, de St. Odulphus in Assendelft.
Foto: Google Street View

De kerken in de Zaanstreek vragen daadkracht van de gemeente om hun gebouwen  exploitabel te maken. De hoge onderhoudskosten en het gebrek aan een goede exploitatie en aan menskracht maken dat die niet of nauwelijks meer in stand kunnen worden gehouden, waarschuwen ze. Er is vooral behoefte aan horeca(-inkomsten).

Ruim zes jaar geleden startte Zaanstad met het opstellen van een kerkenvisie om een beter beeld te krijgen van de situatie door het maken van zogenoemde kerkenpaspoorten, waarmee per kerk inzichtelijk gemaakt werd wat de mogelijkheden en aandachtspunten zijn voor de vele beeldbepalende kerken, waaronder Rijksmonumenten zijn in de Zaanstreek. Sindsdien is er alleen achteruit geboerd. Tijdens een bijeenkomst eind november hoorden de vertegenwoorddigers van de kerken van de gemeente dat
‘verandering van het huidige beleid een moeizaam proces is omdat vele disciplines bij de
gemeente dit gezamenlijk moeten behandelen’. Vandaar nu een geschreven noodkreet.

Veel activiteiten

De Vermaningen in  Wormerveer, Krommenie en Zaandam, de PKN gemeente Zaanstreek, de Bullekerk in Zaandam en de Doopsgezinde Gemeenten Koog Zaandijk / Westzaan en Krommenie vinden dat Zaanstad dient te beseffen dat kerkgebouwen meer zijn dan een ‘kerk’ alleen. Het ‘zeer toegankelijke ontmoetingsplekken voor de gehele bevolking waar op het gebied van sociaal-maatschappelijke activiteiten en cultuur heel veel verricht wordt’. Denk aan concerten, lezingen, evenementen, congressen, markten, tentoonstellingen, dagopvang voor asielzoekers en vluchtelingen en taalcursussen die bij commerciële instellingen vanwege het kostenaspect veelal minder goed terecht kunnen.

Horeca

‘Het moge duidelijk zijn dat bij dit heterogene gebruik ook horecafuncties ingepast dienen
te worden. Er is dan uitsluitend sprake van ondersteunende, projectgebonden horeca,
waarbij vorm en omvang per gebeurtenis variabel zijn. Een andere interpretatie van de
bestaande regels kan ons inziens op korte termijn reeds soelaas bieden, zoals dat op dit
moment in andere gemeenten als Alkmaar en Amsterdam ook gebeurt.’ schrijven de kerkbesturen. ‘Zelfs een kopje koffie schenken is op dit moment in de Zaanse kerkgebouwen niet toegestaan.’

Voorzieningen en personeel

Die zijn zich ervan bewust dat een kerk dan wel dient te beschikken over voorzieningen
die voldoen aan de wettelijke eisen voor een keuken en toiletten, afhankelijk van het soort horeca dat benodigd is en over deskundig personeel. ‘Dit personeel (veelal vrijwilligers) zou echter per evenement ingehuurd / ingeschakeld moeten kunnen worden, terwijl dat onder de huidige regelgeving plaatsgebonden is. Wij verzoeken u derhalve met klem om te bevorderen dat de gemeente Zaanstad daadkracht toont om dit slepende dossier tot een goed einde te brengen,’ aldus het schrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen