Nog het hele jaar mantelzorgwaardering aan te vragen

Foto: Gemeente Zaanstad

Mantelzorgers hebben tot en met 31 december de tijd om de mantelzorgwaardering aan te vragen bij de gemeente. Vanaf achttien jaar gaat het om een geldbedrag van 50 euro. Jonge mantelzorgers van zes tot achttien jaar krijgen een Pluim ter waarde van 30 euro.

De laatste groep han darmee een activiteit uitkiezen via een website, zoals een bezoek aan een pretpark, lasergamen of een gezichtsbehandeling. ‘Duizenden Zaankanters bieden hulp aan een naaste met een ziekte of beperking. Denk aan de zorg voor een ouder met Parkinson, een kind met autisme of een partner met dementie. Mantelzorgers zijn onmisbaar voor onze samenleving en verdienen onze steun en waardering,’ zegt wethouder van Zorg Harrie van der Laan.

Belastend

Mantelzorger zijn geeft veel voldoening maar kan ook belastend zijn. Mantelzorgers combineren de zorg vaak met een baan, zorg voor hun gezin en sociale activiteiten. Niet iedereen is zich ervan bewust dat hij of zij een mantelzorger is, omdat mantelzorgers het vaak vanzelfsprekend vinden om voor een naaste te zorgen. De gemeente roept mantelzorgers op om zich bij het Sociaal Wijkteam als zodanig te registreren. Het Sociaal Wijkteam informeert mantelzorgers dan over activiteiten en mogelijkheden voor ondersteuning. Lees hier het verhaal van Klaas, die zijn dementerende partner verzorgt.

Extra ondersteuning

Inwoners kunnen de mantelzorgwaardering voor zichzelf aanvragen of voor iemand van wie zij vinden dat hij of zij de mantelzorgwaardering verdient. Aanvragen kan online. Daarnaast kunnen inwoners een papieren aanvraagformulier ophalen bij het Sociaal Wijkteam. Tot 2021 bestond de mantelzorgwaardering uit een hoger bedrag. Sindsdien wordt er extra te geïnvesteerd in de ondersteuning van mantelzorgers. Dat betekent een andere invulling van het budget, waardoor het aan de mantelzorgwaardering gekoppelde geldbedrag lager is. Daarvoor in de plaats kunnen mantelzorgers een beroep doen op bijvoorbeeld Mantelzorgmaatjes (getrainde vrijwilligers die voor enkele uren de zorg over nemen) of gebruikmaken van respijtzorg (onder andere logeerzorg het Buitenhuis).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen