Het Buitenhuis voor respijtzorg vandaag geopend

Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Door een gezamenlijke inspanning van een aantal gemeenten waaronder Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, De Zorgcirkel en Zilveren Kruis is in Wijdewormer Het Buitenhuis tot stand gekomen om mantelzorgers te ontlasten. Het huis biedt vervangende zorg voor hun dierbaren door professionele logeeropvang en dagarrangementen voor mensen met een chronische ziekte of handicap.

Het Buitenhuis is vandaag officieel geopend door alle initiatiefnemers. In korte tijd hebben al 20 gasten een verblijf geboekt. Het Buitenhuis biedt hen (verpleegkundige) zorg, ondersteuning en de aandacht die zij thuis gewend zijn. ‘Als de gast zich prettig voelt in Het Buitenhuis, dan heeft de mantelzorger er ook een goed gevoel bij en heeft dan even tijd om iets voor zichzelf te doen. Er ontstaat een gezonde balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Dit is de essentie van de eigentijdse respijtzorg in Het Buitenhuis van De Zorgcirkel,’ aldus de gemeente in een persbericht.

Mantelzorg de norm

De mantelzorger kan alles met één contact regelen. Achter de schermen organiseren de partners met elkaar dat de financiering geregeld is via de Wet langdurige zorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Zorgverzekeringswet. Het het gemeenschappelijk doel en belang is het ondersteunen van mantelzorgers, ‘één van de manieren om de zorg thuis duurzaam te kunnen organiseren’. ‘Nieuwe generaties ouderen zijn meer eigen regie en zelfstandigheid gewend. Wonen in een verpleeghuis zal hopelijk de uitzondering worden en zorg thuis de norm. Het ondersteunen en versterken van mantelzorgers is hiervoor essentieel,’ aldus Zaanstad.

‘Dat zij met een goed gevoel even afstand kunnen nemen, helpt om (samen) langer thuis te kunnen blijven wonen.’ Het eerste jaar is een pilot dat naast hospitality in het teken staat van leren over de gezonde balans tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf en over de samenwerking en financiering. ‘We zien nu al dat Het Buitenhuis alle potentieel heeft om door te groeien naar meer vormen van mantelzorgondersteuning.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen