Iets meer lucht, maar werkdruk blijft zwaard van Damocles

Foto: Wikimedia / Smiley toerist

Nu het nieuwe college geld heeft vrijgemaakt voor de uitbreiding van het personeelsbestand en een grote wervingscampagne vruchten begint af te werpen, kan de gemeente een aantal activiteiten weer opstarten die vanwege de te hoog opgelopen werkdruk waren stilgelegd. Volgend jaar moet de organisatie weer echt op stoom komen.

Zo is er een planbureau opgezet waardoor de capaciteit voor stedelijke projecten beter gepland kan worden, maar en zijn ook nog waarschuwingssignalen. Zo was het ziekteverzuim in de eerste helft van dit jaar hoger dan in voorgaande jaren en de toegenomen opgaven waar de gemeente voor staat als gevolg van de corona-, klimaat- en energie- en vluchtelingencrisis zorgen evenmin voor lucht. Een groot aantal medewerkers (circa 118) is geheel of deels werkzaam voor de opvang van vluchtelingen, schrijft het college aan de raad.

Vluchtelingen

De kosten van hun uren of de vervangende inhuur worden weliswaar verrekend met het Rijk, maar vervangen lukt niet altijd (volledig) door het  tekort op de arbeidsmarkt, de inwerktijd of hogere inhuurtarieven. De afdelingen wonen, milieu, omgevingsplannen,
duurzaamheid, erfgoed, cultuur en vergunningen kampen bovendien nog steeds met een onderbezetting. Door de gespannen arbeidsmarkt kan een beleidsonderdeel van de ene dag op de andere door de ondergrens zakken, leert de praktijk.

Werkdruk blijft

‘Het thema werkdruk zal ook de komende periode actueel blijven en nadrukkelijke aandacht vragen,’ aldus het college. Toch is het werk aan de uitvoering van het Zaans Mobiliteitsplan alweer opgestart en de afdeling wonen werk aan de doelgroepenverordening voor huurders, die het middensegment moet vergroten. De inzet op tijdelijke woningen ‘gaat onverminderd door’. In 2023 komt het systeem van woonruimteverdeling in een nieuwe fase.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen