Bouwprojecten onder druk door tekort aan gemeentelijk personeel

Foto: Pixabay / Bstad

De voortgang van bouwprojecten in Zaanstad staat onder druk door een tekort aan mensen op de gemeentelijke afdeling Stedelijke Ontwikkeling. Er zijn momenteel 115 woningbouwprojecten in behandeling en daarnaast nog projecten die moeten worden uitgevoerd voor bijvoorbeeld het onderwijs,in de openbare ruimte en voor sport en infrastructuur. Gemiddeld liggen ongeveer tien projecten onderop de stapel die niet meteen kunnen worden opgepakt.

Na vragen van raadslid Elif Hotaman van Denk heeft het college op een rij gezet hoe groot het probleem precies is: er staan op moment veertien vacatures open, varierend van juridisch (beleids)medewerker tot een vakspecialist Stedenbouw. Drie van deze vacatures staan al langer dan een half jaar open en blijken dus uiterst moeilijk vervulbaar: beheerder Afvalwater- en Rioleringstechniek; juridisch Projectleider Bestemmingsplannen en senior Projectleider Bestemmingsplannen.

Enorme vraag

Stedelijke Ontwikkeling telt meer dan 350 fte en dat maakt het lastig om exact aan te geven hoe groot het tekort aan medewerkers precies is, aldus het college. ‘Over het algemeen kan gezegd worden dat er landelijk voor bepaalde (cruciale) functies een enorme vraag naar personeel is. Dit bemoeilijkt de (vlotte) invulling van vacatures.’ Sommige functies worden momenteel tijdelijk vervuld door externe inhuur totdat iemand kan worden aangesteld. Per 3 juli 2019 was de inzet van personeel als volgt:

Het succesvol afronden van een project hangt echter niet alleen af van de beschikbare ambtelijke capaciteit, zo geven B & W aan. Bezwaar- en beroepsprocedures kunnen een project flink vertragen, net als nieuwe landelijke wetgeving (bijvoorbeeld de PAS-uitspraak van de Raad van State), nieuwe gemeentelijke beleidseisen en personeelstekort bij ontwikkelaars en aannemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen