Onderzoek: Zaanse aanpak flexwoningen contraproductief

Foto: Gemeente Zaanstad

De 192 flexwoningen die aan de Noorderveenweg in Assendelft moeten komen roepen veel weerstand op in de wijk – en dat is geen uitzonderlijk fenomeen. Volgens kennisorganisatie Platform31 verhinderen bewoners niet zelden dat er tijdelijke woningen in de buurt komen, ondanks de grote woningnood. Maar hoe creëer je draagvlak?

Volgens Platform31 hebben buurtbewoners vaak een vooringenomen beeld van ‘spoedzoekers’, in de praktijk vaak gescheiden mensen, daklozen en mensen met een tijdelijke baan. Tijdige en eerlijke communicatie door de gemeente wordt gezien als een voorwaarde – wat haaks staat op de aankondiging van Zaanstad dat bewoners net als in Assendelft vaker zullen worden ‘overvallen’ met de komst van flexwoningen, gezien de haast die geboden is. Daarmee staat een gemeente echter al meteen met 1-0 achter, volgens de onderzoekers.

Geen containers

Gemeenten zouden ook moeten benadrukken dat het niet gaat om ‘containers’ maar om woningen die geen afbreuk doen aan de uitstraling van de buurt. Bij inspraak van Assendelvers in de gemeenteraad viel op dat die consequent de term ‘containers’  bezigden, terwijl die door de wethouder even hardnekkig gemeden werd. Platform31 adviseert gemeenten ook om de woningen liever niet uitsluitend voor aandachtgroepen te bestemmen, maar ook voor lokale woningzoekenden.

Dat gebeurt ook in Zaanstad, maar de protesten focussen hier vooral op de niet-Oekraïners. De vluchtelingen zouden het alleenrecht moeten krijgen op niet meer dan 92 te bouwen woningen, omdat ze naar verwachting geen tien jaar blijven en de huizen dan weer kunnen worden verplaatst. Andere groepen – inclusief Zaankanters die dringend woonruimte nodig hebben – moeten dan ergens anders heen. Voorlopig is daarvoor alleen het Sportpark Poelenburg een optie.

Ontmoeting

‘Wees je ervan bewust dat weerstand kan zorgen voor vertraging, soms zelfs mislukking van het initiatief. Investeer proactief in draagvlak,’ is daarom één van de adviezen van Platform31. Een ontmoeting tussen de huidige en toekomstige bewoners kan vooroordelen en zorgen bij omwonenden helpen wegnemen. ‘Je ziet dat veel van de oorspronkelijke buurtbewoners zich hierdoor openstellen voor de nieuwe, kwetsbare bewoners en hen omarmen. Op hun beurt voelen de nieuwe bewoners zich welkom en sneller thuis in de wijk. Vooral als zij elkaar vaker ontmoeten, opzoeken en bijvoorbeeld samen koken en samen vieren, zie je dat aanvankelijk sceptische buurtbewoners de nieuwkomers stap voor stap gaan ervaren als een verrijking voor hun buurt.’

Afspraken vastleggen

Bewoners in de omgeving van flexwoningen zoeken zekerheid, aldus Platform31. ‘Ze zijn bang dat als ze nu ja zeggen tegen tijdelijke huisvesting van spoedzoekers of ouderen, ze straks ook geconfronteerd worden met arbeidsmigranten of statushouders. Wees je daarvan bewust en informeer omwonenden aan welke doelgroepen de woningen verhuurd worden tijdens de periode waarvoor de omgevingsvergunning is afgegeven. En leg de afspraken daarover vast.’ In Zaanstad gaat het naast vluchtelingen uit Oekraïne ook om Zaanse starters en spoedzoekers en statushouders.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen