Ontwerp tijdelijk buurtje Saendelft staat nog niet vast

Foto: Gemeente Zaanstad

De 192 woonunits voor Oekraïense vluchtelingen en Zaanse starters, spoedzoekers en statushouders aan de Noorderveenweg in Assendelft zijn een eigen leven gaan leiden in de publieke opinie, maar wat komt er nu eigenlijk te staan? Het antwoord is dat corporaties nog bezig zijn met een ontwerp en dat het aantal woningen nog niet bekend is.

Dat blijkt uit de schriftelijke antwoorden van de gemeente op vragen van omwonenden. Er komen voor een periode van drie jaar 100 units te staan voor Oekraïense vluchtelingen, waarvan een aantal wordt samengevoegd tot vier algemene units en ook komt er op verzoek van de veiligheidsregio een ontmoetingsruimte vanuit. Dan blijven er rond 64 tijdelijke woningen van verschillende afmetingen over. De verwachting is dat de Oekraïense bewoners over drie jaar terug naar huis kunnen of al vertrokken zijn, waarna een nieuwe vergunning voor zeven jaar wordt aangevraagd voor de tweede doelgroep: jonge Zaankanters, inwoners van onze gemeente die met spoed woonruimte nodig hebben en statushouders.

Tijdelijke woningen

De verwachting is dat er daarnaast 50 tijdelijke woningen worden gebouwd, waarvoor 92 units worden ingezet. Die blijven tien jaar staan en er lopen gesprekken met een Zaanse corporatie die zelf voor de aankoop, plaatsing en exploitatie van die tijdelijke flexwoningen gaat zorgen. Het college moet overigens nog een besluit nemen over de vergunningaanvraag voor deze tijdelijke behuizingen, aldus de brief aan omwonenden.

Participatie

Het gebrek aan inspraak is één van de grootste pijnpunten bij omwonenden, maar  bewoners die zich alsnog hebben aangemeld voor participatie zijn uitgenodigd voor een overleg op 19 oktober. Wie daar ook bij wil zijn kan zich nog aanmelden. Voor de circa 64 woningen voor de Oekraïense vluchtelingen zijn alle onderzoeken en berekeningen wat betreft de effecten op de omgeving opgenomen in de ruimtelijke onderbouwing, laat het college ook weten.

De noodzaak om te bouwen staat volgens het dagelijks bestuur niet ter discussie: ‘Op dit moment zitten we in een crisissituatie. Er is een oorlog gaande in Oekraïne die zorgt voor vluchtelingen in heel Europa. Hier zijn opvangplekken voor nodig. De nood is hoog en dat vraagt om snel handelen en beslissingen nemen. Tegelijkertijd willen wij onze eigen inwoners ook helpen die last hebben van een enorm tekort aan betaalbare woonruimte. Daarom wil het college in nauwe samenwerking met de corporaties ook tijdelijke woningen realiseren voor starters en spoedzoekers.’

Veiligheid

Het college erkent dat er in Saendelft sprake is van veiligheidsproblematiek en op dit moment wordt gewerkt aan een integraal plan van aanpak voor de wijk. Een analyse van de problemen in de wijk is onderdeel van dat plan en daarom werd aanvullend onderzoek naar de leefbaarheid na de bouw van het tijdelijke buurtje dan ook niet nodig geacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen