Omwonenden flexwijkje Saendelft willen uitsluitend 92 Oekraïners

De units op een impressie uit Zaanstad.
De units op een impressie uit Zaanstad.
Foto: Gemeente Zaanstad

Ralph Molenaar en Nienke Vrisekoop van de lokale bewonerscommissie lieten er gisteravond tegenover de gemeenteraad geen twijfel over bestaan dat zij niet akkoord gaan met de plaatsing van 192 flexwoningen aan de Noorderveenweg in Assendelft. Ze willen dat alle – langdurige – reguliere procedures worden gevolgd en dat omwonenden worden gehoord.

Molenaar toonde zich gekrenkt dat een spandoek tegen de woningen aan het hek rond de toekomstige bouwplaats ‘keer op keer’ in no time verwijderd wordt. Dat is een verdere aantasting van hun recht om hun stem te laten horen, hield hij de raad voor. Dat de woningen die ’tien tot vijftien jaar’ blijven staan worden gepresenteerd als ’tijdelijke’ behuizingen noemde Molenaar ‘ridicuul’. Al die jaren zullen de bewoners gebruik moeten maken van de voorzieningen in de nabijheid en van de bestaande infrastructuur, die volgens de tegenstanders van het buurtje nu al overbelast is.

Getraumatiseerde huurders

Zijn de bewoners sowieso tegen de tijdelijke woningen, wilde Menno de Haas (Rosa) weten. Het antwoord was veelzeggend: als de Raad van State ‘of een andere rechter’ de bouw mogelijk zou maken, dan willen de bewoners er met de gemeente over in gesprek hoe dat dan tot hun tevredenheid te regelen zou zijn. Zijn collega in het bewonersoverleg Vrisekoop voorziet een groep ‘getraumatiseerde’ buren te krijgen: oorlogsvluchtelingen, voormalige daklozen en mensen uit andere kwetsbare groepen. Het gaat de problematiek met overlastgevers in Saendelft alleen maar verergeren, aldus Vrisekoop.

Intimidatie

Die gaf ook aan dat alleen al de aanwezigheid van groepjes wandelende mannelijke asielzoekers uit de nu gesloten opvang bij Lycurgus werd ervaren als ‘intimidatie’, hoewel er niets anders gebeurde dan wandelen. Desondanks is de bewonerscommissie wel vóór een kortdurende opvang van de ontheemden uit Oekraïne, maar tegen de huisvesting van de andere groepen die veel langer blijven.

Waarom die haast?

De gemeente wil haast maken met het neerzetten van de flexwoningen om een grote groep Oekraïners te huisvesten, aangevuld met Zaanse starters, spoedzoekers en statushouders. Wanneer de eerste groep van 92 mensen terug kan naar het eigen land na het einde van de oorlog, gaan ook hun woningen naar de tweede groep. Daar waar de roep in Zaanstad om woningen voor Zaanse starters luider en luider wordt, en niet zo jonge jongeren steeds wanhopiger, willen de omwonenden van de Noorderveenweg ze dus gewoon niet voor de deur.

Schadevergoedingen

Bewoner Willem Kitsz stelde als alternatief de zogenoemde Gazastrook bij Forbo voor als alternatieve vestigingsplek, omdat daar alle ondergrondse voorzieningen al zijn aangelegd. Er is daar volgens hem nog helemaal niet naar gekeken. De schadeclaims die hij en anderen gaan indienen gaan volgens hem in de miljoenen lopen: hijzelf heeft de waarde van zijn huis sinds de bekendmaking van de plannen voor het tijdelijke wijkje al met een ton zien dalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen