Woontorens ‘niet meer van de grond te krijgen’ in deze markt

Een impressie van de Catharinatoren.
Een impressie van de Catharinatoren.
Foto: Maakcentrum.zaanstad.nl

Ondanks de hoge woningnood worden grote woningbouwprojecten momenteel op de lange baan geschoven en vooral woontorens zijn niet meer van de grond te krijgen doordat investeerders afhaken, meldt Vastgoedmarkt.nl. Dat is geen goed nieuws voor Zaanstad, waar nog aantal torens op de planning staat.

Vastgoedmarkt bezocht Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven en trof overal hetzelfde beeld aan. Bouwers en projectontwikkelaars merken dat beleggers onder de huidige omstandigheden met extreem gestegen bouw- en financieringskosten geen beslissingen durven te nemen. En daar komt onzekerheid over Haagse en gemeentelijke regelgeving nog bovenop. Van booming is woningbouw opeens een risicosector geworden.

Internationale beleggers

Met name internationale beleggers schuiven hun investeringsbeslissingen voor Nederland op de lange baan, schrijft Vastgoedmarkt. De Stichting Hoogbouw maakte  eind 2020 een inventarisatie van het aantal gebouwen van meer dan 70 meter hoog en telde toen in ons land zo’n 200 woon- en kantoortorens van die hoogte. Er lagen destijds ook plannen voor een ongeveer even groot aantal nieuwe torens. Sindsdien is de markt enorm veranderd. Volgens betrokkenen mag bij zeker de helft van deze plannen nu vraagtekens worden gezet.

De Rozengrachttoren behoort met zijn veertien verdiepingen en hoogte van 54 meter niet in de onderzochte categorie, maar ook daar is de eerste steen nog niet voor gelegd. Andere hoge woongebouwen die in Zaandam op de kalender van bouwers staan zijn de Catharinatoren, De Heldin, de toren bij het voormalige UWV-kantoor Saendenborch en de nieuwbouw die in de Peperstraat moet komen, bij de Beatrixbrug (zie illustratie). Het probleem met middelhoog- en hoogbouw in binnensteden is dat het meestal om uiterst kapitaalintensieve en complexe projecten gaat. En daar lijkt het nu niet de tijd voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen