Sociale huur in Stelling en Heldin beperkt tot 24 woningen

Foto: Laurey Architecture & Environment

Een uiterste poging van de SP om in het bestemmingsplan De Heldin – De Stelling 134 sociale huurappartementen opgenomen te krijgen is mislukt: hoewel het aantal van 24 op een totaal van 449 in strijd is met het huidige beleid van Zaanstad, dateren de plannen al van voor de invoering daarvan. Dat brengt de keus terug tot het kleine aantal goedkopere woningen slikken of het hele project afblazen.

In de Uitvoeringsagenda Wonen 2019 – 2024 is vastgelegd dat projecten vanaf 100 woningen minimaal 30 procent sociale huur als norm moeten hebben. Projectontwikkelaar Woonfront die de woningen gaat bouwen op de plek van het voormalige Belastingkantoor in Westerwatering had in eerste instantie helemaal geen sociale huur voorzien, maar oud-wethouder Songül Mutluer wist er tijdens de vertraging die het project opliep nog ruim 20 in te praten. Het feit dat die na vijftien jaar alweer aan de sociale sector kunnen worden onttrokken vindt de helft van de raadsleden eigenlijk een te korte termijn. Daar komen ze nog op terug. Er komen ook 137 middeldure huurappartementen in het complex.

Voorrangsberoepen

Een motie van de PVV om woningzoekende onderwijzers, zorgpersoneel en politiemensen voorrang te geven bij de verdeeling van de appartementen in De Tijdgeest en De Heldin kreeg raadsbrede steun. De nood is heel erg hoog onder dergelijke werkers, aldus fractievoorzitter Peter van Haasen. Die ondervond dat letterlijk aan den lijve toen hij onlangs in het ZMC in zijn eentje op een vierpersoons ziekenkamer belandde: niet genoeg  verplegend personeel om alle bedden te kunnen bedienen. Op dit moment zijn de mogelijkheden voor voorrang nog beperkt, maar minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil die gaan uitbreiden. Wethouder Wessel Breunesse zegde toe de wens van de raad met Woonfront te gaan bespreken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen