Bouw De Tijdgeest gaat na de zomer van start

Foto: Bouw 21

De bouw van woningbroject De Tijdgeest op de plek van het voormalige kantoor van Achmea aan de Ebbehout in Zaandam start na de zomer. Afgelopen maand kocht ontwikkelaar Veldboom het project, dat voorziet in 306 appartementen, waarvan driekwart middeldure huur en de rest huur in de vrije sector.

De appartementen zijn vooral bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens en starters, die de beschikking krijgen over een parkeergarage. De bouwtijd wordt ingeschat op tweeënhalf jaar. Het plan en de naam van het complex refereren aan het industriële verleden van de locatie. In het Westzijderveld stond ooit Houtmeelfabriek De Tijdgeest van N.V. voorheen Van Wessem en Co. die tot 15 juni 1937 in bedrijf was en die dag door brand werd verwoest. Ruim 80 jaar later is dat stuk van Zaandam onherkenbaar veranderd en transformeert in hoog tempo in een stadscentrum met een hoge bevolkingsdichtheid.

Bron: Beeldbank De Zaansche Molen

 

Op nevenstaande luchtfoto die op 7 augustus 1949 werd gemaakt boven het zuidelijke deel van het Westzijderveld staat het houtverwerkende bedrijf centraal. De Tijdgeest was toen al verdwenen, maar Houthandel v/h Van Wessem & Co niet. Het bedrijf werd in 1884 opgericht door de familieleden en houthandelaren Adriaan van Wessem, Jan Carel van Wessem, Johannes van der Nolle en Cornelis Corver van Wessem, die de krachten bundelden. In 1886 kocht Jan Carel van Wessem de paltrok houtzaagmolen de Koning Salomo en liet deze slopen. Kort hierna werd op het erf van deze molen begonnen met de bouw van de nieuwe zagerij en schaverij De Tijdgeest.

Drie keer brand

De naam van deze moderne toevoeging aan de onderneming bleek verre van symbolisch, want die luidde het einde van alle molens van de firma in. De laatste windmolen van Van Wessem was de paltrok houtzaagmolen de Vergulde Zalm bij het Rustenburg in Zaandam, die in 1896 gesloopt. In de jaren verrezen rondom De Tijdgeest een aantal zeer grote houtloodsen en werd de fabriek een aantal malen vergroot. In 1909 brandde de fabriek voor het eerst af, in oktober 1921 opnieuw en in 1937 nog eens. De loodsen bleven overeind tot tegen het einde van de jaren 60 werd het Houtveld ontruimd werd vanwege de geplande spoortunnel en de mogelijkheden voor woningbouw. Van Wessem verhuisde naar het toen nieuwe industrieterrein in de Achtersluispolder.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen