Kunst gemeentelijke collectie in de verkoop

De houtsnede 'De Hembrug' van Selma Timmerman (1951).
De houtsnede 'De Hembrug' van Selma Timmerman (1951).
Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente verkoopt ruim 500 werken uit de eigen kunstcollectie voor prijzen tusen 25 en 250 euro. Ze zijn online te bekijken en kunnen nu al gereserveerd worden. In de week van 24 mei is de nog onverkochte kunst te zien en te koop in Het Weefhuis, daarna is er op zondag 29 mei een veiling in de Bullekerk.

De opbrengst gaat naar cultuureducatie. Wethouder van Cultuur Annette Baerveldt spreekt van ‘een unieke kans voor liefhebbers om werk van Zaanse makers in huis te halen’. ‘Kunst hoort niet in een depot waar niemand het ziet. Daarom maken we de kunst uit de gemeentelijke collectie toegankelijk voor iedereen. Kunst is er om te delen, om van te genieten en om te prikkelen. Iedereen die dat wil heeft nu de kans om kunst te kopen,’ laat ze in een persbericht weten. De gemeente schonk eerder al 611 toonaangevende werken uit haar collectie aan het Zaans Museum.

‘De Brief’van Peter Bobby Teeling (1946).

 

Vervolgens hebben de makers of hun erfgenamen de kans gekregen om kunst aan te schaffen. De resterende 513 kunstwerken gaan volgende maand in de verkoop. Van schilderijen van Jaap Stellaart en Peter Teeling, grafiek (prentkunst) van Wim Koster en Hans Kuijt, tot keramiek van Henk Dil en Martin Klaver.

Gratis live te bekijken

De verkoopweek duurt van 24 tot en met 29 mei. Een deel van de werken is dan gratis te zien in Het Weefhuis, maar niet alle werken passen daarin. Zodra er een kunstwerk verkocht is, vult de gemeente de expositie weer aan. Kunsthistoricus Frank van der Ploeg heeft 25 bijzondere werken geselecteerd voor de veiling op 29 mei. Deze werken worden wel tentoongesteld in Het Weefhui, maar kunnen alleen op de veiling gekocht worden

Geïnteresseerden kunnen de werken nu al reserveren. Die staan dan  tijdens de kunstverkoop klaar in Het Weefhuis. Ook is het mogelijk om per e-mail te bieden op de te veilen werken. De gemeente hoopt dat alle werken in de kunstverkoopweek een nieuwe eigenaar krijgen. Mochten er nog onverkochte werken overblijven, dan komt er een tweede verkoopronde online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen