Ruim 200 huurwoningen in oud UWV-pand plus nieuwe toren

Foto: Google Street View

Het voormalige UWV-gebouw en het terrein daarachter in Zaandam worden geschikt gemaakt voor ruim 200 huurappartementen. De buurt is uitgenodigd voor inloopbijeenkomsten op 4 en 7 juli. Daar kunnen omwonenden de ontwerpen bekijken en alvast suggesties doen voor voorzieningen op de begane grond.

Sinds 2017 staat het kantoorgebouw Saendenborch grotendeels leeg. De afgelopen jaren zijn meerdere plannen besproken en afgeblazen: zo was er tot verdriet van de buurt enige tijd sprake van een asielzoekenscentrum. Ook een plan voor ‘een hotelprogramma met woningen’ sneuvelde. Nu is een plan voor 204 huurappartementen, met afwisselend hoog- en laagbouw, minimaal 30 procent sociale huur en 56 zogeheten short-stay appartementen voor de verhuur van maximaal zes maanden aan bijvoorbeeld studenten, expats of personen die dringend woonruimte ter overbrugging nodig hebben.

 

Het plan is om een groot deel van deze woningen te realiseren in een toren achter de bestaande bebouwing. Op de begane grond is ongeveer 900 vierkante meter ruimte voor voorzieningen. ‘Eventueel is er in de aanloop naar de oplevering van de nieuwe woningen een tijdelijke invulling mogelijk. Het kantoorgebouw is één van de locaties die de gemeente onderzoekt als mogelijke tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners. Maar opdit moment is hier nog geen uitsluitsel over,’ aldus het college.

In 2024 beginnen

Op 4 en 7 juli kunnen omwonenden en andere belangstellenden tussen 19:00 en 21:00 binnenlopen bij Rustenburg 125, op de hoek van de Stationsstraat en het Rustenburg. Hier kan men de ontwerpen zien en vragen stellen aan vertegenwoordigers van Kantoortoren Zaanstad, de gemeente en Nunc Architecten. Over de binnengekomen reacties en suggesties volgt een terugkoppeling naar de betrokkenen en de gemeenteraad. De eigenaar streeft er naar om de aanvraag voor de omgevingsvergunning medio 2023 in te dienen en om in het tweede kwartaal van 2024 te starten met de bouw.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen