Blauwalgen rukken op: in Twiske nog één veilige zwemplek

Verkoeling zoeken bij de Jagersplas.
Verkoeling zoeken bij de Jagersplas.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zwemmen in de natuur wordt op steeds meer plekken onmogelijk door oprukkende blauwalgen. De komende week lopen de temperaturen weer op, maar zwemmen als remedie wordt dan lastig.

De stand van zaken op 6 augustus. Bron: Waterkaart.net

 

In natuur- en recreatiegebied Het Twiske is het water nog maar veilig bij de Spartelvijver en de Jagersplas biedt geen uitkomst, want daar geldt bij alle strandjes een negatief zwemadvies. Wanneer een waarschuwing geldt betekent dit een verhoogd risico op het krijgen van huid-, maag- of darmklachten. In de Jagersplas is ht niet (alleen) de blauwalg die de verkoeling zoekende mens dwars zit. maar de bacterie enterokokken. Die zit in poep van dieren en mensen en is één van de bestanddelen waarop het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het zwemwater controleert.

Maatregelen

Om de zwemwaterkwaliteit van de Jagersplas te verbeteren zijn vorig jaar door de gemente en het schap  verschillende maatregelen getroffen. Zo worden de strandjes en ligweides twee keer per week geharkt en de uitwerpselen van de vele watervogels en ganzen verzameld en afgevoerd. Bovendien werd de pomp die schoon water uit het diepe deel van de plas oppompt ’s nachts op vol vermogen aangezet, zodat er veel vers water kan worden aangevoerd. De gemeente en het waterschap vragen inwoners mee te helpen door honden  niet in het water te laten zwemmen en evenmin kleine kinderen met een zwemluier.

Reacties

Cookieinstellingen