Ingrepen om waterkwaliteit Jagersplas te verbeteren

Foto: Google / Lisa

De gemeente en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit in de Jagersplas verbetert. De strandjes en ligweides worden twee keer per week geharkt en de uitwerpselen van de vele watervogels en ganzen verzameld en afgevoerd.

De kwaliteit van het water bij de stranden Smient, Fuut en Watersnip in het Jagersveld is al een paar jaar niet goed, vermoedelijk vanwege de vogelpoep. De pomp die schoon water diep uit de plas oppompt gaat nu ’s nachts bovendien op vol vermogen aan, zodat er veel vers water wordt aangevoerd. Het nadeel hiervan is dat het water ’s ochtends wat kouder kan zijn. Vroege zwemmers wordt daarom afgeraden om naar de Fuut of Watersnip te gaan. Sinds de start van deze maatregelen is de waterkwaliteit flink vooruitgegaan, aldus de gemeente.

Hulp gevraagd

De gemeente en het waterschap vragen inwoners mee te helpen door honden niet in het water te laten zwemmen en evenmin kleine kinderen met een zwemluier. Wie wil weten hoe het er op een voorstaat met de zwemwaterkwaliteit in de Jagersplas op de dag van een bezoekje kan hier terecht.

Zwemverbod

Het was dit jaar het vierde jaar op rij dat de gemiddelde waterkwaliteit in het recreatiegebied als onvoldoende werd beoordeeld. Begin mei werden meer darmbacteriën in het water gevonden dan wenselijk is. Dit kan bij zwemmers zorgen voor maag- en darmklachten. Als aan het eind van dit jaar de kwaliteit niet voldoende verbeterd is, kan het zijn dat de strandjes vanuit Europese regelgeving het oordeel ‘slecht’ krijgen en dat er een zwemverbod gaat gelden. De maatregelen zijn erop gericht om dit te voorkomen.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen