Koopwoningen in Oost Dorsch inmiddels in de meerderheid

Foto: Google Street View

Van de 160 woningen in het complex Oost Dorsch in Poelenburg worden door woningcorporatie Parton nog 62 verhuurd in de sociale sector. De overige 98 zijn de afgelopen jaren verkocht. Het is het enige complex van Rochdale in Zaanstad waar appartementen in de verkoop gaan zodra huurders vertrekken en op dit moment staan er zes leeg.

Dat antwoord kreeg SP-raadslid Anna de Groot van de gemeente op technische vragen over het woningbestand in Oost Dorsch. Zij zag ook een woning in het complex die in de vrije sector te huur werd aangeboden, maar ‘dat zal óf van een particuliere eigenaar zijn of er is sprake van onderhuur’. ‘Woonfraude is een probleem in Zaanstad. Daarom is het bestrijden ervan een belangrijk onderdeel van Pact Poelenburg. In juni is hiertoe het project Eerlijk Wonen voor iedereen gestart. Dat is erop gericht woonfraude en criminele ondermijning aan te pakken, zodat Poelenburg een fijne en veilige wijk wordt voor alle bewoners,’ aldus de gemeente.

Tijdelijk minder sociale huur

De verkoop van woningen in Poelenburg en Peldersveld past volgens de gemeente binnen de afspraken die de gemeente en de corporaties hebben gemaakt in het kader van het pact voor de twee wijken. Daarnaast is afgesproken dat her totale aantal sociale huurwoningen zal stijgen van 25.100 eind 2019 naar 26.000 op 1 januari 2024. ‘Dit is een ‘all inclusive’ afspraak, zonder verdere detaillering over sloop, verkoop of liberalisatie.’ ‘In 2019 werd al voorzien dat het enige tijd zou duren voordat de groei van de voorraad daadwerkelijk op gang zou komen. Eerst moesten er meer sociale huurwoningen in de nieuwbouwplannen worden opgenomen. Door noodzakelijke kwaliteitsverbetering vanwege funderingsproblemen en doordat het tempo van de nieuwbouw aanvankelijk niet matchte met de mate van liberalisatie en verkoop, is de voorraad sociale huurwoningen tijdelijk afgenomen.’

De ambitie om 900 woningen toe te voegen wordt later gehaald dan oorspronkelijk gepland, geeft de gemeente toe en dus is ‘een focus op versnelling’ vereist. Voorrang verlenen aan projecten met een groot aandeel sociale huurwoningen helpt daarbij. Eind vorig jaar hadden alle corporaties samen in Zaanstad 24.903 woningen in hun bezit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen