Gemeente en corporaties starten offensief tegen misbruik woningen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Zaanstad roept met de campagne Eerlijk wonen door de hele gemeente inwoners en professionals op om vermoedens van woonfraude te melden. De campagne is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en de woningbouwcorporaties ZVH, Parteon en Rochdale.

Zij slaan de handen ineen waar het gaat om het bestrijden van het oneigenlijk gebruik van woningen. De campagne bestaat uit folders, posters, en social media berichten. Oneigenlijk woninggebruik zorgt voor overlast, een onveilig gevoel in de  buurt en tast de leefbaarheid aan. Daarnaast kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als woningen voor illegale doeleinden worden gebruikt. Zo brengt een hennepplantage risico’s op brand met zich mee. Oneigenlijk woninggebruik zorgt bovendien voor langere wachttijden voor woningzoekenden.

Komt te vaak voor

De gemeente en de corporaties vinden het belangrijk dat woningen zo eerlijk mogelijk verhuurd worden aan mensen die er prettig en veilig kunnen wonen, aldus de aankondiging van de campagne. Misbruik van woningen komt nog te vaak voor. Denk daarbij aan illegale onderhuur (tegen hoge huurprijzen), de illegale verhuur aan toeristen, wietplantages, drugshandel en/of prostitutie, woningsplitsing zonder vergunning waarbij er te veel mensen in één woning gaan wonen of onterechte, langdurige leegstand.

Wanneer bewoners vermoedens of overlast hebben van oneigenlijk woninggebruik, wordt hen gevraagd dit te melden bij de gemeente of de woningcorporatie. In de campagne wordt aangegeven hoe men oneerlijk woninggebruik kan herkennen, zoals:

  • Er is nooit iemand in de woning te zien;
  • De ramen zijn afgeplakt of de gordijnen zitten altijd dicht;
  • Er hangen veel camera’s bij de woning;
  • Er komen veel verschillende mensen langs;
  • De brievenbus is vol of wordt bijna nooit leeggehaald;
  • Er parkeren dure auto’s op vreemde tijden;
  • Er is nieuwe of afwijkende bedrading geplaatst in het trappenhuis;
  • De huurder wordt opeens niet meer gezien, anderen lijken de woning te bewonen;
  • Verhuizingen midden in de nacht.

Als er een melding binnenkomt, wordt er een administratief vooronderzoek gestart. Als daaruit blijkt dat er sprake is van woonfraude vindt er een huisbezoek plaats om de feitelijke situatie te toetsen. Ook kan het zijn dat het signaal wordt opgepakt in samenwerking met bijvoorbeeld de politie. In verband met de privacywetgeving krijgen de melders geen terugkoppeling over de bevindingen, maar melders krijgen wel een bericht dat de melding in onderzoek of in behandeling wordt genomen.

Melden

Bewoners kunnen oneigenlijk woninggebruik melden via het telefoonnummet 14075 of online https://wonen.zaanstad.nl/eerlijk-wonen, bij de betrokken woningcorporatie of via Meld Misdaad Anoniem.

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen