Funderingsdeskundige: meldplicht mogelijke problemen voor makelaars

Foto: brouwer-kok.nl

Rotterdamse huizenkopers krijgen in de huidige overspannen markt veel te weinig tijd om te onderzoeken of de fundering onder hun beoogde nieuwe huis in orde is en makelaars zeggen er meestal niets over in de verkoopadvertentie, meldde het Algemeen Dagblad onlangs. Het laatste is ook in de Zaanstreek een gangbare praktijk.

Het artikel in het AD voerde funderingsdeskundige Martine Coevert op, die ervoor pleit makelaars en verkopers te verplichten om te melden dat een te koop aangeboden woning in een risicogebied staat. ‘Bovendien moet later in het verkoopproces, bij de taxatie, worden aangegeven of er funderingsproblemen voorkomen. Bij het pand én in de directe omgeving. Dat gebeurt nu nog veel te weinig.’

De gemeente Rotterdam start binnenkort met een campagne om de funderingsproblematiek onder de aandacht te brengen bij kopers, huiseigenaren én makelaars.

80.000 euro

Herstel van een onbetrouwbare fundering kost in Rotterdam ‘al snel 80.000 euro’, staat ook in het stuk: ongeveer het dubbele van wat in Zaanstad als een gangbare prijs wordt gehanteerd. Rotterdammers kunnen net als inwoners van Zaanstad terugvallen op het Fonds Duurzaam Funderingsherstel voor een lening, maar dat geldt niet voor een nog aan te kopen woning.

Risicokaart

Beide gemeenten kennen ook een risicokaart, waarop in een oogopslag te zien is of een woning mogelijkerwijs een funderingsprobleem heeft. Daarna is nader onderzoek echter altijd wenselijk, wanneer een oudere woning nog geen funderingsherstel heeft ondergaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen