Gemeente rekent op Brussel voor studie naar effecten energiemaatregelen

Foto: Flickr

De gemeente heeft samen met andere partijen uit de Metropoolregio Amsterdam, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk een subsidieaanvraag ingediend bij de Europese Unie om het resultaat van ’concrete interventies in de energietransitie’ in kaart te brengen.

De door Den Haag aangekondigde Klimaatwet verplicht gemeenten om een Energietransitieplan op te stellen, dat met name betrekking heeft op de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. En Zaanstad kent een hoog percentage oude woningen waaraan wat energiebesparing betreft tot nu toe weinig tot niets is gedaan.

Zaanse Groene

De gemeente ondersteunt daarnaast het lokale energiehandelsplatform Zaanse Groene, dat ten doel heeft om zelfopgewekte en betaalbare duurzame energie voor iedereen in Zaanstad bereikbaar te maken. Ook elders in de Metropoolregio en in Europa lopen dergelijke initiatieven. Met de subsidie wil Brussel lessen trekken uit die verschillende manieren van aanpak.

Uit deze projecten moet blijken wat de energiegebruiker nodig heeft om op grote schaal over te stappen op het zelf opwekken en betaalbaar maken van lokale groene energie. Het verduurzamen van individuele woningen kan niet gefinancierd worden vanuit deze subsidie.

Zaanstad hoofdbegunstigde

De gemeente Zaanstad is de hoofdbegunstigde van de subsidieaanvraag. Het project heeft een looptijd van vier jaar (2018-2021) en een totale omvang van 4.600.000 euro, waarvan de helft door de Europese Unie wordt gesubsidieerd en de rest door de deelnemende partijen. Het budget van gemeente Zaanstad is circa 360.000 euro, waarvan de Europese Unie de helft subsidieert en de partners ruim 65.000 euro.

Naast deze bedragen wordt vijftien procent (circa 17.000 euro) gesubsidieerd door de provincie. Zaanstad heeft zo per saldo een eigen inleg begroot van circa 98.000 euro. Daarnaast loopt een aanvullende co-financieringsaanvraag (CETSI) bij het Rijk voor het maximale bedrag van 500.000 euro.

Eigen budget

Naast de gemeente krijgt de coöperatie Zaanse Groene als aparte projectpartner een eigen budget van 240.000 euro, waarvan 120.000 door de Europese Unie wordt gesubsidieerd. De overige 50 procent komt uit de eigen middelen van Zaanse Groene.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen