‘Nieuwe’ appartementen op lemen voeten: wat te doen?

Het pand aan de Zaanweg voor de verbouwing.
Het pand aan de Zaanweg voor de verbouwing.
Foto: Google Street View

Wie een huis koopt in Zaanstad op een wankele fundering of een historisch pand(je) waar nog geen funderingsherstel heeft plaatsgevonden, weet dat er hoge kosten in het verschiet liggen of op enig moment in de toekomst onontkoombaar kunnen worden. Maar soms is dat zo duidelijk niet.

Neem de oude panden langs de Zaanweg in Wormerveer. Een winkelgebied in opkomst en het aan de straatkant onbelemmerde uizicht over het water maakt het vastgoed er in meerdere opzichten kostbaar. Op huizensite Funda worden belangstellenden momenteel uitgenodigd voor open dagen in het nieuwe appartement Zaanweg 84B, één van zes woningen die boven de toekomstige winkelruimte van bakkerij/chocolaterie Buter gerealiseerd zijn nadat House of Shoes ten onder ging.

‘Complete’ verbouwing

‘De complete verbouwing van het pand is bijna afgerond, de appartementen zijn dus snel beschikbaar,’ wordt op de website beloofd. Maar geen woord over de fundering die bij die ‘complete’ aanpak van het pand niet is meegenomen: alleen wat voor het blote oog zichtbaar is, is meegenomen in de transformatie.

De appartementen (kosten tussen 150.000 en 225.000 euro; huisnummer 84B met zijn 52 vierkante meter woonoppervlakte plus een dakterras van veertien vierkante meter vallend in de laatste categorie) staan dus op een allesbehalve betrouwbare fundering. Die mag op het moment van aankoop in orde zijn, maar aangezien niet te verwachten is dat het gewicht dat erop rust door de bouw van zes eigentijdse woningen plus alles wat de moderne mens daarin kwijt wil verminderd wordt, is het risico op verzakkingen door de verbouwing alleen maar groter geworden.

En dan rijst de vraag of de funderingsproblematiek die menige Zaankanter slapeloze nachten bezorgt niet een integraal onderdeel van dergelijke projecten zou moeten zijn. Hetzij vooraf – geen bouwvergunning tenzij er meteen nieuwe palen onder een pand worden gezet – hetzij achteraf, met een verplichte, expliciete vermelding in de eerste en alle daarop volgende verkoopbrochures van de niet geringe kans dat de Vereniging van Eigenaren op enig moment met een ingrijpende en dure herstelklus zal worden geconfronteerd.

Kop in ’t veen steken

De prachtige Zaanweg lijkt een schoolvoorbeeld van de kop in het veen steken. De nieuwbouw tussen de geroemde historische bebouwing staat er stevig bij, maar nieuwe funderingen onder de oude panden zijn schaars. Wordt het geen tijd om daar eens goed over na te denken voordat een calamiteit dat onvermijdelijk maakt?

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen