Petities voor en tegen de bouw van een moskee in Assendelft

Het laatste ontwerp van de moskee.
Het laatste ontwerp van de moskee.
Foto: Facebook / Stichting Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft

Een petitie met de naam Geen Moskee op de Omweg in Assendelft was vanmiddag al bijna 1500 keer getekend. De ‘tegenpetitie’ Wel Moskee op de Omweg in Assendelft bracht inmiddels ruim 80 sympathisanten ertoe te tekenen.

In de laatste, van de Stichting Arrahma en Kleurrijk Saendelft staat dat ‘binnen de groeiende moslimgemeenschap van Assendelft’ al langere tijd de wens leeft om een plek te hebben waar mensen samen hun geloof kunnen belijden en activiteiten kunnen ondernemen. Nu de gemeente de grond om die wens op te kunnen realiseren verkocht heeft, wordt binnenkort een bouwvergunning aangevraagd voor een moskee/islamitisch cultureel centrum.

Roerige geschiedenis

Geen moskee middenin Assendelft’ is het doel van de handtekeningen van de eerste petitie, die worden verzameld op intitiatief van ‘Natasja’, wegens ondoorzichtigheid en geen transparantie in handelwijze, onduidelijkheid en onwaarheden’. Die tekst refereert aan de roerige geschiedenis die de komst van een islamitisch gebedshuis al achter zich heeft en waarin miscommunicatie de boventoon voerde.

Wij roepen u als inwoner van Assendelft op uw handtekening te zetten onder deze petitie zodat wij deze kunnen aanbieden aan het college van de gemeente Zaanstad om zo te laten zien dat er grote weerstand is tegen de bouw van een moskee,’ aldus de tekst. ‘Mocht u meer willen weten dan hebben wij als verontruste groep bewoners van Assendelft een Facebooksite opgericht.’

Herrie in de raad

Vorige week vlogen raadsleden elkaar al in de haren nadat het college het besluit om een stuk grond van de Forbo-strook aan de initiatiefnemers van de moskee te verkopen naar buiten had gebracht en dat tumult nam nog toe nadat bleek dat het contract inmiddels al getekend was. Dat deze verkoop was afgehandeld zoals de regels voorschrijven en dat er geen juridische obstakels waren om die tegen te houden, bleek voor tegenstanders van de moskee geen punt: voor een moskee moeten vanwege de veronderstelde weerstand in de gemeenschap uitzonderingsregels gelden, was de kern van hun betoog.

Bibob-onderzoek

Overigens wordt er nu de koopovereenkomst een feit is nog een Bibob-onderzoek uitgevoerd naar de herkomst van het geld dat voor de grond betaald wordt. Mocht daar een luchtje aan zitten, dan wordt de koop ongedaan gemaakt. Dat staat als ontbindende voorwaarde in het contract. Dergelijke onderzoeken worden altijd pas gedaan nadat de koop een feit is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen