Proeven met voetbal- en hockeyvelden met koel blijvend kunstgras

08 jul , 10:30 Sport
screenshot 20250708 124124
PxHere / CC0 Publiek Domein

Amsterdam en Haarlem gaan toekomstbestendige sportvelden met kunstgras aanleggen die minder heet worden dan de bestaande synthetische grasmatten. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen.

Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden en regenbuien worden steeds intenser en langduriger. De nieuwe velden zijn vrijwel het hele jaar te gebruiken, waardoor er meer gesport kan worden. De komende tien jaar gaan de twee steden maximaal 270 van deze innovatieve kunstgrasvelden aanleggen. Een deel zal bestaand kunstgras vervangen, een deel is nieuw. Naast kunstgrasvelden blijven er ook natuurgrasvelden op de sportparken. Nu het nieuwe complex van De Kraaien op zich laat wachten is het voor de Zaanse hockeyvereniging wellicht een idee de ontwikkelingen in Amsterdam en Haarlem goed in de gaten te houden. 

Energie opwekken

Begin volgend jaar worden drie proefvelden ingericht, twee in Amsterdam en eentje in Haarlem. Dat zijn 'trapveldjes' waar alle innovaties in het klein worden getest. Na de ervaringen daarmee volgen er pilots met echte voetbal- of hockeyvelden die aan alle sporttechnische eisen voldoen. De bedoeling is dat op een aantal van de nieuwe velden ook een manier komt om energie op te wekken en CO2-uitstoot te verminderen. De technieken daarvoor worden nog uitgewerkt. In Zaandam is voetbalvereniging ZVC'22 al aan de slag gegaan met het opwekken van warmte onder een kunstgrasveld. 

Vierhonderd hectare grond

Amsterdam telt 40 sportparken, verspreid over de hele stad. De twee gemeenten samen beheren zo'n 400 hectare aan sportvelden. 'In de toekomst hebben we vaker met extreme hitte te maken. Daarom moeten we onze sportvelden aanpassen, zodat die goed bespeelbaar blijven,' zegt de Amsterdamse sportwethouder Sofyan Mbarki.