Terrassen aan de Zaan in Wormerveer met de Zaanweg als 30-kilometerzone

Braderie langs de Zaan in Wormerveer.
Braderie langs de Zaan in Wormerveer.
Foto: Twitter / Roëlle Lanser

Terrassen langs de Zaan met op de achtergrond een rustige 30-kilometerweg. Dat zou volgend jaar al realiteit kunnen worden in het de komende jaren ‘explosief’ groeiende Womerveer.

De Zaanweg-West tussen de Dubbele Buurt en de Zaanbocht biedt op dit moment nauwelijks mogelijkheden om terrassen aan te leggen. Odion heeft bij de bocht van de Zaan in de zomermaanden een terrasmogelijkheid voor Bakkie Leut en een aantal andere ondernemers zet dan picknickbanken langs het water, zodat mensen daar hun consumptie kunnen nuttigen. Maar er is vraag naar meer.

De Zaanweg, parallel aan het water, is een levensader van het dorp en van grote cultuurhistorische waarde dankzij de historische directeurswoningen, kantoorvilla’s, winkels, pakhuizen, kerken en houten Zaanse woningen op de westoever en de fabrieken en pakhuizen op de oostoever in Wormer.

https://twitter.com/kimelisecom/status/898575236840513536

Naar aanleiding van de terrasvergunning voor Café Sman wordt daarom bekeken of het mogelijk is om in 2018 meer terrassen mogelijk te maken. Onderzocht wordt of voor het dorp een pilot kan worden gestart. De Zaanweg wordt dan tussen de Stationsstraat en de Marktstraat met kleine ingrepen veranderd in een 30-kilometerzone.

‘Parel aan de Zaan’

De gemeente hecht veel waarde aan de ‘parel aan de Zaan’ en daarmee aan de inrichting van de openbare ruimte. De Zaanweg is één van de weinige plekken waar het Zaanwater in een bebouwde omgeving ongehinderd kan worden gezien en beleefd. De inrichting van de Zaanweg-West is daarop afgestemd, met de verblijfszone aan de waterkant. Uitgangspunt is om de Zaanweg-Oost hier zowel qua ruimte als qua bebouwing zoveel mogelijk op aan te laten sluiten.

De werkzaamheden aan de Zaanweg-Oost starten pas na de oplevering van de nieuwe Zaanbrug, die door alle vertraginging nu voorzien is voor 2019 in plaats van de oorspronkelijk beloofde juli 2014. Maar omdat naar verwachting eind 2018/begin 2019 veel parkeerplekken komen te vervallen – zo wordt het gasfabriekterrein verkocht voor woningbouw – komt er nu al een parkeeronderzoek om de toekomstige behoefte te kunnen inschatten.

In Wormerveer worden de komende jaren diverse grotere projecten uitgevoerd:

  • Brokking – Zaans Pijl: 150 woningen;
  • Noordeinde: 80 woningen en een school;
  • De gordijnhal aan het Noordeinde: 19 woningen;
  • Meneba – 600 woningen en 10.000 à 15.000 vierkante meter bedrijfsfuncties;
  • Het gasfabriekterrein bij het station;
  • Zuideinde/Celebesstraat: 42 woningen;
  • Mercurius: 24 woningen.

Parkeeronderzoek

Hoewel deze projecten ieder afzonderlijk parkeeroplossingen zullen moeten bieden, wordt toch een grotere parkeerbehoefte voorzien. Met name in de omgeving van het winkelgebied tussen de Marktstraat en de Zaanbrug. Omdat ook Wormerland niet stilzit met woningbouw, is nu de vraag is of de geplande herprofilering van de Zaanweg-Oost de verwachte drukte aan kan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen