Vaart achter ontwikkeling 180 woningen in Wormerveer

Zo moet de oude fabriek van Brokking er ongeveer uit gaan zien.
Zo moet de oude fabriek van Brokking er ongeveer uit gaan zien.
Foto:

De gemeente lijkt nu haast te gaan maken met de ontwikkeling van het terrein van de voormalige veevoederfabriek Brokking in Womerveer. Het bestemmingsplan voor het gebied dat is omgedoopt tot Zaans Pijl, de naam van de oorspronkelijke fabriek, is klaar. Er komen 180 woningen.

De opzet om de monumentale fabriek uit 1930 in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen lijkt uitvoerbaar. Daarin kunnen dus appartementen komen. De silo’s en andere ‘nieuwe’ gebouwen rond Zaans Pijl verdwijnen. Woonhuizen aan het water complementeren het plan, maar ook voor de natuur wordt ruim baan gemaakt.

Volgens de milieueffectrapportage zijn de effecten van de transformatie op het omliggende gebied beperkt, maar moeten wel maatregelen worden genomen om verstoringen voor vleermuizen, woelmuizen en kerkuilen door licht en geluid tegen te gaan. Ook is bekeken hoe de ecologische verbindingszone tussen de Watering en de Zaan kan worden versterkt.

Sinds eeuwwisseling verlaten

Alle overgebleven industriële gebruikers verlieten het fabriekscomplex aan de Noorddijk aan het begin van deze eeuw. Eigenaar van Zaans Pijl is nu Paulowna Beheer uit Ede. ‘We willen zorgen dat dit terrein op een hoogwaardige manier en met oog voor kwaliteit verder ontwikkeld wordt. Het behoud van monumentale gebouwen en de natuurwaarde ter plaatse weegt voor ons zwaar. Die brengen extra kwaliteit in het project en ik ben blij dat we zo bij kunnen dragen aan een mooie ontwikkeling langs de Zaan’, liet die in februari dit jaar nog weten.

Het complex aan de Zaan telt eigenlijk drie fabrieken: Zaans Pijl dat later Wessanen De Ster werd, meelfabriek De Vlyt (Meneba) en oliefabriek De Tyd. De laatste gebruikers van De Ster waren vermoedelijk studenten van de Gerrit Rietveldacademie, die er wilden wonen, werken en exposeren. Op last van de eigenaar verlieten zij het complex in 2004 omdat het weer in gebruik genomen zou worden voor de opslag van grondstoffen voor de productie van veevoer. Dat is er echter nooit meer van gekomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen