Behoud oude brandweerkazerne Wormerveer tussen nieuwe huizen onzeker

Foto: Still uit YouTube-video

Het is nog niet duidelijk of de oude brandweerkazerne die in het midden van het gedeeltelijk gesaneerde voormalige gasfabriekterrein in Wormerveer staat gesloopt wordt bij de herontwikkeling van het gebied schuin tegenover het station. De gemeente heeft het terrein te koop gezet, zonder een richtprijs te noemen.

Nu nog parkeerplaats

Een groot deel van het circa 8900 vierkante meter grote terrein – exclusief kazerne – is al wel gesaneerd en heeft daarna lang braak gelegen. De afgelopen twee jaar was het verhuurd aan de NS als parkeerterrein. Die overeenkomst is inmiddels afgelopen, maar op het terrein kan nog steeds (inmiddels gratis) geparkeerd worden. Aan de zuidoostkant is aan de Wandelweg een camperplaats voor vijf kampeerwagens gekomen.

Om de haalbaarheid van woningbouw te bekijken heeft de gemeente al een proefverkaveling getekend waarbij voortgeborduurd wordt op de ruimtelijke opzet van de aangrenzende Elektrabuurt met zijn – min of meer – noord-zuid gerichte straten. De oude brandweerkazerne leent zich in principe voor herbestemming, maar juist onder dat pand zit nog vervuilde grond.

De gemeente geeft er wat woningbouw betreft de voorkeur aan om de open plekken in het lint langs de Wandelweg te bebouwen met enkele losse panden. Ook met het oog op de geluidsoverlast door het verkeer op de weg en de treinen aan de overkant daarvan.

Platanen

Een mogelijk obstakel bij de herontwikkeling van het gebied zijn de platanen langs de Stationsstraat: die zijn namelijk schuin naar binnen gegroeid, waardoor het werkelijk te ontwikkelen gebied kleiner is dan het op grond van de kaart lijkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen