Wormerveer toont hernieuwd zelfbewustzijn

Foto:

Het stukje Zaanstad met de uitnodigende omschrijving Zaanboulevard vindt u niet, zoals wellicht voor de hand lijkt te liggen, in Zaandam. Het ligt een stukje naar het noorden, in Wormerveer. Een dorp dat er met hernieuwd zelfbewustzijn aan werkt om een eigen plek te veroveren binnen de lappendeken die Zaanstad is en dat de Zaan met zijn unieke bocht, het uitzicht op de fraaie fabriekspanden aan ‘de overkant’ en de karakteristieken van de eigen woonomgeving meer en meer gaat koesteren. Tegen de stroom in.

Gladoren’ worden ze genoemd, de Wormerveerders. Een herinnering aan de talloze oliemolens die er ooit voor zorgden dat de paar huizen langs het water uitgroeiden tot een dorpsgemeenschap. Geen klinkende naam in de vaderlandse geschiedenis, hoewel het zich niet onbetuigd liet als we het hebben over klinkende namen: Herman Gorter, Jan Vis, Wolter Kroes, Cor Bruijn, Jaap Boot, ‘Nachtzuster’ Astrid de Jong….

Sinds enkele jaren zet met name Leon Hamming van herenmodezaak De Saenkanter zich in om Wormerveer wakker te schudden en te wijzen op de potentie van het dorp. De Zaanoever, ofwel die boulevard, is er één om als Zaandam jaloers op de zijn. De stad heeft internationale lof oogstende appartementencomplexen aan het water, maar die nemen ook het zicht op de reuring én de rustgevende stroming weg. In Womerveer staat de bebouwing niet direct aan de Zaan, maar is er ruimte om te genieten van de ruimte.

Bij de initiatieven die de Wormerveerders de afgelopen jaren omarmd hebben hoort zeker Bakkie Leut aan de Zaan. Een houten keet, bemand door vrijwilligers en medewerkers van Stichting Odion, met zitjes waar zowel dorpsbewoners als toeristen in de zomer graag een kopje koffie drinken. Het is klein, het is kneuterig, het is waardevol. En het heeft nu een vergunning gekregen om nog tien jaar door te kunnen gaan met koffieschenken, wat niet alleen een welverdiende erkenning is voor de succesvolle vier afgelopen seizoenen maar ook een signaal richting de toekomst: er zit leven in Wormerveer! Vanaf 20 mei is het terras weer open.

Een andere oppepper was de Zaanhopper: de veerdienst die Wormerveer verbond met de Zaanse Schans en Zaandam met aansluitend de Zaanboot richting Amsterdam. Op de dienstregeling die op 4 mei ingaat komt het dorp echter niet meer voor: de wereldberoemde molens zijn nu het eind- en beginpunt geworden. Er is wel een alternatief gekomen om daar over de Zaan heen te varen en wel via een particulier initiatief. De Boatavia van Zaandijk Canal Cruise vaart vanaf 4 mei zeven keer per dag vanaf de Schans naar Womerveer en – op verzoek – ook weer terug. Het blijft een gok uiteraard of het uit zal kunnen om de Boatavia in de vaart te houden: de Zaanhopper trok te weinig passagiers, maar er werd dan ook heel weinig reclame voor gemaakt.

Wormerveer kijkt er naar en wacht af. Maar niet lijdzaam. Er wordt gepraat over de strook grond langs de Zaan: moet dat blijven zoals het nu is of moeten we er wat anders mee? Hoe begaanbaar is dat schelpenpad; hoe houden we de oever netjes; moet er niet een beetje vanaf worden geknibbeld om fietsers op de Zaanweg meer ruimte te geven? En willen we eigenlijk wel zo’n ‘Zaanboulevard’ of is ‘Zaanbocht’ qua naam voor nuchtere Gladoren eigenlijk wel mooi genoeg?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen