Wijkkliniek voor kwetsbare ouderen in ZMC klein van start gegaan

31 jul , 3:25 Gemeente
screenshot 20240730 172045
Zaans Medisch Centrum
Het Zaans Medisch Centrum laat weten 'volop bezig te zijn' om nieuwe manieren te ontwikkelen om de druk die de vergrijzing van de inwoners met zich meebrengt beter op te vangen. De Wijkkliniek is één van de nieuwe initiatieven om dat te bereiken.
De Wijkkliniek is een gezamenlijk initiatief van het ziekenhuis en  revalidatiecentrum Recura in het gebouw van het ZMC. 'De Wijkkliniek is nu nog heel klein, het is nog een proef, maar als het goed gaat kunnen we het verder uitbouwen en meer mensen behandelen voor hetzelfde geld en met beter resultaat,' aldus het ziekenhuis. Een aantal jaren geleden is in Amsterdam een samenwerking gestart tussen het Amsterdam UMC en zorgverlener Cordaan, die als eerste in Nederland een wijkkliniek oprichtten. Dat werkte zo goed dat het op meerdere plekken in Nederland is gekopieerd.

Zelfredzaamheid

'Het is namelijk niet alleen beter voor de patiënt. Ook het ziekenhuis heeft er baat bij, want door deze manier van behandelen wordt de beschikbare ruimte voor patiënten van de kliniek en de spoedeisende hulp beter gebruikt. Een ziekenhuisopname is vaak van grote invloed op de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen. Ze worden in het ziekenhuis goed behandeld voor hun medische kwaal. Wat dat betreft gaan ze erop vooruit. Maar hun zelfredzaamheid gaat met sprongen achteruit. Herstel kost dan veel tijd. In de Wijkkliniek krijgen patiënten naast acute zorg ook behandelingen gericht op herstel. Bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en diëtetiek.'

Taken beter verdelen

Door de combinatie van deze behandelingen is de kans groter dat iemand na ontslag zelfstandig kan blijven functioneren. De patiënt kan eerder naar huis en loopt bovendien minder risico om weer opnieuw opgenomen te moeten worden. Eén van de belangrijkste doelen die het ZMC de komende jaren wil behalen is om passende zorg te leveren. 'Wat er in de Wijkkliniek gebeurt sluit daar precies op aan. De Wijkkliniek kan een onderdeel van de oplossingen zijn voor de grote veranderingen die nodig zijn om de acute ouderenzorg toegankelijk te houden.
De gedachte daarbij is, dat niet alle zorg binnen het ziekenhuis nodig is, maar ook daarbuiten geleverd kan worden. Kwetsbare ouderen zijn namelijk vaak beter af wanneer hun acute klachten worden behandeld door zorgorganisaties zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en de huisarts. Dat vraagt om nieuwe initiatieven, zowel maatschappelijk als binnen de zorg.'