Met een Actieplan uitrol laadinfra wil het college de groei van het aantal oplaadplekken voor elektrische voertuigen de komende jaren in goede banen leiden. Het aantal auto’s met een stekker stijgt ook in Zaanstad en het aantal laadpunten is gestegen van 405 in 2021 tot 810 vorig jaar.
'Elektrisch vervoer heeft een positief effect op de luchtkwaliteit, het klimaat en het vermindert geluidsoverlast. Daarom is het belangrijk om de groei van elektrisch rijden te ondersteunen door te zorgen voor een goed laadnetwerk,' aldus wethouder van Mobiliteit Gerard Slegers. De gemeente is voilgens hem goed voorbereid op de komst van nieuwe laadpalen de komende jaren.
Er is voldoende stroomcapaciteit op het laagspanningsnet en Zaanstad neemt deel aan de regionale concessie van MRA-E voor een efficiënte uitrol van laadpalen. Dat laatste betekent dat een inwoner die een laadpaal nodig heeft om één of twee auto’s of busjes mee op te laden zonder problemen een laadpunt kan aanvragen. Zowel openbaar (op straat) als op eigen terrein.
In de gemeente waren er in juli 2024 zeven snellaadlocaties (de meeste bij tankstations) die bij elkaar 32 snellaadpunten hebben. Ook liggen er twee aanvragen voor twee nieuwe locaties. Deze snellaadpunten zijn belangrijk voor onder andere ondernemers die zaken doen in Amsterdam en Haarlem. Amsterdam voert vanaf januari 2025 een emissievrije zone in voor het centrum van de stad. Haarlem volgt in juni.
Met name op de bedrijventerreinen Kogerveld Noord, Achtersluispolder, Westerspoor en Noorderveld zijn veel zwaardere elektrische voertuigen. Deze kunnen alleen opladen via een grote aansluiting op het hoogspanningsnet, maar dat is vol. Daarom werkt de gemeente mee aan verschillende maatregelen om efficiënter om te gaan met het laden via het hoogspanningsnet. Zo ondersteunt Zaanstad lokale energiecoöperaties zoals Saenz die ondernemers stimuleren samen te werken en te zoeken naar duurzame energieoplossingen. En de gemeente helpt bij de ontwikkeling van energy hubs, bijvoorbeeld op HoogTij.
In een energy hub werken partijen samen om beschikbare energie met elkaar te delen. Als vier bedrijven hun energie bundelen en op gezette tijden ieder gebruik maken van de totale capaciteit is het mogelijk veel meer energie te gebruiken dan als een bedrijf slechts één aansluiting heeft. Met dit actieplan 'verduidelijkt de gemeente haar rol in de realisatie van een gedegen laadnetwerk,' meent het college. 'De samenwerking met de MRA-e, ondernemers, bedrijventerreinen, energiecoöperaties als Saenz mogelijk te maken. Die samenwerking zal komende jaren verder vorm krijgen.'