Gemeente steekt ruim drie ton in energy hub van Saenz in Wormerveer

24 nov , 14:19 Bedrijvigheid
screenshot 20241124 121811
Google Earth
Het college wil 318.000 euro steken in een project van de Wormerveerse energiecoöperatie Saenz om de netcongestie die voor veel bedrijven een groot probleem is te tackelen. Ook voor de ondernemers op het bedrijventerrein Molletjesveer - Noorderveld: zij kunnen niet uitbreiden en/of verduurzamen doordat de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod.
Saenz diende afgelopen augustus een subsidieaanvraag in voor het project Doen-2 en het college heeft nu besloten om dit initiatief te steunen met een incidentele subsidie. De ruim drie ton is het maximale bedrag dat staatssteun-proof verstrekt kan worden, laat het college de gemeenteraad weten. Er is in totaal 537.053 euro nodig en het verschil wordt gedekt door de deelnemende bedrijven en Saenz. Het doel van Doen-2 is om ondernemingen op Molletjesveer - Noorderveld energie te laten uitwisselen, waardoor er meer netcapaciteit beschikbaar komt. Er wordt één virtuele aansluiting met Liander gerealiseerd, waarna de aangesloten bedrijven deze virtuele aansluiting met elkaar delen. Er doen 45 bedrijven mee aan de pilot en het project heeft een doorlooptijd van drie jaar.

Aanjager voor meer hubs

Het college wil de proef met een zogenoemde energy hub steunen omdat het om een nieuw concept gaat met risico’s en onzekerheden voor de deelnemende bedrijven, omdat de pilot aansluit bij de gemeentelijke doelen op het gebied van duurzaamheid en economie en er kan lering uit worden getrokken voor vergelijkbare initiatieven in de Achtersluispolder en op HoogTij. 'Met het verlenen van de subsidie hoopt de gemeente een versnelling in gang te zetten ten aanzien van het oplossen van de netcongestieproblemen,' schrijven Burgemeester en Wethouders.

Passend in Rijksbeleid

'Volgens het ministerie van Klimaat en Groene Groei past een energy hub naadloos in het energiesysteem van de toekomst. Een logisch startpunt voor energy hubs zijn bedrijventerreinen. Vaak is daar de urgentie en haalbaarheid het hoogst om vier redenen: er is netcongestie en dus geen leveringszekerheid/uitbreidingsmogelijkheden; er wordt veel energie gebruikt en er kan daarom veel CO2 bespaard worden; er is een organisatiegraad - bijvoorbeeld via parkmanagement, een ondernemersvereniging of energiecoöperatie - en bedrijven zijn gewend om grotere investeringen te doen dan particulieren.' 

Uitdagingen

De ervaring bij de ontwikkeling van andere energy hubs in het land leert dat er in de regel cofinanciering door overheden nodig is in de beginfase, doordat energy hubs nog relatief nieuw zijn en succes geen zekerheid is voor ieder bedrijf. Voor de deelnemende bedrijven zijn er uitdagingen op technisch, financieel, juridisch en organisatorisch vlak. 'Een bijdrage van de overheid in de opstartfase verlaagt voor bedrijven de drempel om te investeren. De haalbaarheid voor de energy hub op Molletjesveer - Noorderveld is reeds onderzocht in een eerder project. Deze subsidie van de gemeente voor Doen-2 helpt dit bedrijventerrein om daadwerkelijk de stap te maken naar realisatie van een energy hub en daarmee de haalbaarheid aan te tonen voor andere bedrijventerreinen binnen Zaanstad.'